Lukijoilta: Työstä ja taistelusta

Aika ennen työntekijöiden perustamia ammattiliittoja, sekä työehtosopimuksia, on ollut kapitalistien ja yritysten yksinvallan aikaa. Työtä on silloin tarjottu tarpeen mukaan, ja yritysten sopivaksi katsomaan hintaan. Erityisiä sopimuksia ei juurikaan ollut. Oli vain ota tai jätä.

Onneksi asiat ovat isoisien ajoista vähin erin kehittyneet. Alkuajoista on edetty työn ja yhteiskunnallisen taistelun kautta demokraattisempaan suuntaan. Osapuolet on tunnustettu, ja samoissa sopimuspöydissä istutaan.

Työelämässä ei mikään ole kuitenkaan itsestään selvää. Etujen ristiriita, työn ja pääoman välillä, on kapitalistisen järjestelmän perusominaisuus, joka ei ole historian saatossa kuitenkaan muuttunut. Työntekijöiden aktiivisuutta tarvitaan.

Ammattiliittojen ja yhdistysten tarve on yhä vahvasti olemassa. Valtakunnalliset sopimukset ovat tässä järjestelmässä paras väline työ-, ja yhteiskuntarauhan säilymiselle. Parempaa systeemiä ei vielä ole näköpiirissä. Puheet paikallisesta sopimisesta ovat enemmän pyrkimystä rikkoa, kuin rakentaa olevaista. Miksi, kysyvät monet.

Vanhimmat ammattiliitot ja osastot Suomessa täyttävät tänä vuonna 120 vuotta. Nykyiseltä nimeltään Teollisuusliitto on yksi niistä. Vaasan metallityöväen ammattiosasto 28 on yksi sen jäsenjärjestö ja perustettu joulukuun kolmantena päivänä vuonna 1899. Merkkivuotta varmaan jossain vähän myös juhlitaan. Onnea ja menestystä myös jatkossa.

Arne Mäenpää

levyseppä (emeritus)

Vaasa

Kommentoi