Lukijoilta: Ulkonäkö ja vaatteet vaikuttavat edelleen

Pari viikkoa sitten vietettiin tyttöjen viikkoa, tyttöjen päivää ja ilmestyi myös muotiin erikoistuneen lehden, Trendin, kohuttu numero, jossa oli juttu vahvasta pääministeristämme. Juttu sisälsi myös kuvat, joissa näyttäytyi jutun mukainen vahva nainen.

Seuraavaksi lehdissä mainitaan kuvissa olevan liian syvä kaula-aukko. Kommentit sisältäen ”Eihän tuollainen sovi pääministerin tasoiselle naiselle.” ”Mautonta, miten pääministerinämme voit pukeutua noin?”

Yllätyn aiheesta ja jyrkistä konservatiivista asenteista, joka kerta. Konservatiivinen kanta näemmä on normaali, sekä yleisesti sallittu ja siitä ei muka saisi poiketa. Huomio kiinnittyy kuvassa Kalevala Korun Klassikko-kaulakorun sijasta täysin eriasiaan, mihin oli tarkoitus.

Epäreiluinta keskustelussa on kuitenkin se, että ulkonäkö ja vaatteet saattavat edelleen vaikuttaa toisten käsitykseen ammattitaidosta. Ihan kuin niillä olisi jotain merkitystä siihen, mitä ammattitaidon kortteja on oikeasti taskussa.

Näin on käynyt myös minulle, kun hain 2017 työpaikkaa teknologia-alan yrityksestä. Minulta kysyttiin: ”Miten luulet pärjääväsi näin konservatiivisessa työpaikassa.” Kysymys tuli täysin puun takaa ja jätti minut hetkeksi hiljaiseksi.

En osannut vastata tilanteessa kuin sen, että: ”Miksi en pärjäsi?”. Kysymys todennäköisesti johtui ulkonäöstäni, koska asiayhteyttä ei aiempaan aiheeseen ollut.

Teknologia-alaa opiskellessa olen törmännyt monesti samankaltaisiin ajatuksiin, että olen ylipäätään nainen. Tai asia saa enemmän huomiota, johtuen ehkä myös siitä, että tietotekniikkaa aloitti opiskelemaan alle 10 naista.

Välillä olen huomioinut keskustelukumppaniani sanomalla arvostani hänen tarkkaavaista huomiointikykyään. Olen nainen, wau.

Tyttöjen päivä ja tyttöjen viikko meni, mutta aiheesta voisi puhua loputtomiin. Asiat pohdituttavat ja ällistyttävät siitä huolimatta vaikka eletään vuotta 2020 ja tytöt eivät muka voisi pyrkiä sinne mihin he todella haluavat, pukea mitä tahtovat, taikka tavoitella elämäsään unelmiaan.

Mielestäni konservatiivisuuden ajan pitäisi olla ohi ja niin tulisi loppua myös naisen kehoon liittyvät naisvihaa lietsovat kommentit sekä tuomitsevat lausahdukset liittyen pukeutumiseen ja ulkonäköön.

Meidän tehtävänämme on kannustaa tyttöjä ulos siitä lokerosta, mikä heille on asetettu. Kannustaa tyttöjä mieluummin rikkomaan lasikattoja kuin sopimaan lasikenkiin. Ei tarvitse olla kympin tyttö oppiakseen matematiikkaa, luonnontieteitä tai koodaamaan. Ei tarvitse asettua siihen lokeroon, mikä sukupolvia sitten on asetettu.

Maailmaa on muutettava yhä tasa-arvoisemmaksi, ja asian muuttaminen lähtee liikkeelle asenteiden muuttamisesta.

Sinä nainen ja tyttö, olit sitten 0–115-vuotias. Olet arvokas ja arvostelu mitä kohtaat voi olla välillä kohtuutonta ja jopa julmaa. Mutta hei, hyvin sinä vedät siitä huolimatta ja pärjäät.

Muista myös se, että täydellisyyden tavoittelu on turhaa, sitä ei tulla ikinä saavuttamaan. Käännä voimavarasi mieluummin siihen, että menet vaan rohkeasti kohti sitä mitä todella tavoittelet ja mistä todella unelmoit. Et ole kenenkään kylkiluu, vaan hyvä just noin.

Elisa Pirttilahti

varapuheenjohtaja

Vaasan Keskustaopiskelijat

Kommentoi