Lukijoilta: Unelmia nimittäin etsitään sieltä, mistä niitä voi löytää

Benjamin Franklin kirjoitti 20-vuotiaana itselleen ohjeet elämää varten. Ohjeiden tarkoitus oli toimia polkuna moraaliseen täydellisyyteen. Tämä nuori mies oli myöhemmin yksi Yhdysvaltojen perustajaisistä, kun kolmetoista Pohjois-Amerikan siirtokuntaa irtaantui Britanniasta.

Nykyään tiede tunnustaa, että selkeästi kirjattu tavoite ja mieluummin vielä vähän yläkanttiin asetettu, johtaa parempiin tuloksiin. Se aktivoi meidät pyrkimään tavoitteitamme kohti.

Lapsena halusin yrittäjäksi ja minusta tuli yrittäjä. Ala-asteikäisenä putsasin huolellisesti astioita hantuukilla ja kuvittelin työskenteleväni uutterasti perustamassani ravintolassa. Halusin myös kirjailijaksi, joka raapustaa oivalluksellisia kirjoituksia kynttilänvalossa myrskysään piiskatessa ikkunaa. Sieltä kumpuaa rakkauteni kirjoittamiseen.

Olen kurikkalaislähtöinen, mutta tunnen itseni seinäjokiseksi ja asun nykyään Seinäjoella. Tunnen itseni myös vahvasti eteläpohjalaiseksi kulttuurillisista ja kielellisistä syistä, vaikka puolet perimästäni onkin Savosta. Missä tahansa Etelä-Pohjanmaalla tunnen olevani kotona. Koti on uskoa kotiin.

Nuorena poikana Seinäjoella käynti oli iso juttu. Nyt mennään isoon kaupunkiin, ajattelin. Mahdollisuuksien kaupunkiin. Sitä se on minulle vieläkin.

Uskon Etelä-Pohjanmaahan kokonaisuutena mahdollisuuden maana, jossa Seinäjoki on ikään kuin pääkaupunki. Meillä on täällä paljon unelmia, yrittäjyyttä ja ennen kaikkea uskoa omaan tekemiseen. Se on tärkeää.

Yhtä lailla kuin rahan arvo perustuu uskoomme rahan arvosta, myös maakuntamme arvo perustuu uskoomme maakuntamme arvosta. Se on uskoa järjestelmään, mutta myös uskoa sen mahdollisuuksiin. Sitä ei mitata pelkästään taloudellisilla mittareilla, vaan pohjalaisista koostuvana kollektiivina heidän uskostaan alueen mahdollisuuksiin. Maasta nousi Amerikan Yhdysvallatkin.

Me tarvitsemme maakuntaan jääviä nuoria, jotka ymmärtävät, että kauas katsomalla ei näe lähelle. Usein ratkaisut, oivallukset ja se tärkein, eli onnen avaimet löytyvät kuitenkin hyvin läheltä. Lähempää kuin läheltä.

Toisaalta, Amerikkaa etsittiin kaukaakin. On tärkeää ymmärtää, mitkä ovat ne voimat, jotka nuoria vetävät. Mahdollisuudet ja unelmat.

Mikäli maakuntana haluamme pärjätä, tarvitsemme uskoa maakuntaan ja sen uskon välittämistä nuorille.

Tarvitsemme soittokuntaa soittamaan kaunista musiikkia antaen toivoa tähän hetkeen, nostattaen joukkojemme moraalia.

Nuorille meidän tulee tarjota parhaat edellytykset toteuttaa itseään, koska jos niitä edellytyksiä ei ole, he pyyhkivät tämän maakunnan pölyt jaloistaan ja lähtevät etsimään Amerikkaa. Unelmia nimittäin etsitään sieltä, mistä niitä voi löytää.

Nuori, kirjaa ylös ohjeesi elämän varten kuin Benjamin Franklin ja kiinnitä ohjeesi seinälle näkyvälle paikalle. Tee uskon loikka ja uskalla unelmoida läpi elämän suuresti myös täällä, Etelä-Pohjanmaalla. Varo kuitenkin mitä toivot, koska toiveesi saattavat hyvinkin toteutua.

Perttu Remes

yrittäjä

Seinäjoki

Kommentoi