Lukijoilta: Unkarin hallituksen anti-EU-kampanjat käyvät järjettömiksi

Unkarin hallituksen Euroopan unionia vastustava kampanjointi otti räikeän askeleen pidemmälle helmikuussa. Kaikkiin unkarilaisiin koteihin lähetettiin presidentti Viktor Orbánin nimissä allekirjoitettu kirje ja sen ohessa esite, jossa selitetään väärennettyjä totuuksia EU:n maahanmuuttopolitiikasta.

”Sinulla on oikeus tietää, mitä Brysselissä puuhataan”, Orbán kirjoittaa kirjeessään. Brysselin esitetään vaativan kaikenlaista jäsenmailta kunnioittamatta niiden omaa tahtoa, kuten pakottavansa Unkarin ottamaan maahanmuuttajia erityisillä ”maahanmuuttoviisumeilla” ja pyrkivänsä heikentämään jäsenmaiden omaa rajakontrollia. Hyökkäykset sisältävät suoranaisia valheita maahanmuuttopolitiikasta.

Aiemmin helmikuussa Unkarin hallitus toteutti mainoskampanjan, jossa hyökättiin kovilla EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckeria vastaan. EU:n vastaiset hyökkäykset käytiin veronmaksajien rahoilla.

Orbánin tempaisut ovat suututtaneet monet Euroopan parlamentin Euroopan kansanpuolueen ryhmässä (EPP), johon Orbanin Fidesz-puolue yhä edelleen kuuluu. Fideszin eroa vaatii oikeutetusti yhä kasvava joukko. Komission puheenjohtaja Juncker vastasi Orbánin hyökkäyksiin, ettei Fidesz edusta kristillisiä eikä demokraattisia arvoja, eikä sillä ei ole paikkaa EPP:ssä.

Helmikuun hyökkäyksien jälkeen EPP-ryhmän saksalainen puheenjohtaja Manfred Weber, joka on tähän asti empinyt Fideszin puolueen erottamista, varoitti Fidesziä toimistaan.

Unkarin oikeusvaltion tila on heikentynyt viime vuosina muutenkin huolestuttavasti.

Viime syksynä Euroopan parlamentti hyväksyi esityksen, jossa kannatettiin kurinpitotoimien aloittamista Unkaria vastaan. Europarlamentaarikot nostivat esiin huolen, että maassa poljetaan median vapautta, yliopistojen autonomiaa, kansalaisjärjestöjen vapautta, kansalaisoikeuksia sekä rajoitettu oikeuslaitoksen itsenäisyyttä.

Tähän Orbán vastasi netissä levinneellä videolla, jossa hyökättiin mietinnön esittelijää Judith Sargentinia ja Euroopan parlamenttia vastaan.

Euroopan unionia, sen tekoja ja sen politiikkaa saa ja pitää tarkastella rakentavan kriittisesti. Räikeitä valheita ja systemaattista kampanjointia henkilökohtaisine hyökkäyksineen ei voi hyväksyä, ei ainakaan puolueelta, joka väittää olevansa kristillisten, demokraattisten arvojen ajaja. Meidän on tehtävä lujasti töitä disinformaation levittämistä vastaan Unkarissa ja muualla Euroopassa.

Mirja Vehkaperä

europarlamentaarikko

Kommentoi