Lukijoilta: Upinniemen varuskunnan hengitysvaikeudet

Upinniemen varuskunnan kasarmeissa on vakava homeongelma. Asia on ollut esillä ainakin vuodesta 2005 ja kasarmit olivat käyttökiellossa 2011 tutkimusten ajan. Sen jälkeen kasarmit ovat kuitenkin olleet varusmiesten majoituspaikkoina ilman mitään toimenpiteitä.

Tietääkseni kasarmien peruskunnostus on suunniteltu aloitettavaksi vuonna 2019. Tilanne on kuitenkin tällä hetkellä niin vakava, että pari viikkoa sitten aloittaneet alokkaat ja muu varusväki olisi syytä siirtää kasarmeista muihin tiloihin välittömästi.

Esimerkiksi nyt aloittaneista 21 naisalokkaasta on palveluksensa joutunut keskeyttämään neljä naista terveydellisistä syistä; miesten lukumäärästä en tiedä. Keskeyttämään määrätyt naiset olivat valikoituneet tiukan seulonnan läpi palvelukseen ja järjestäneet työ- ja opiskeluelämänsä sen mukaan, että suorittaisivat vapaaehtoisen asepalveluksen.

Heistä riippumattomista syistä ja Merivoimien piittaamattomuudesta johtuen heidän elämänsä on vähintään vuodeksi hakoteillä.

Miehet sairastavat toki samoin oirein VKS:ssa, mutta heitä ei palveluksen keskeytys oireiden takia uhkaa. Useimmilla alokkailla oireina ovat astman tyyppiset hengitysoireet ja päivittäinen nenäverenvuoto.

Osa alokkaista on vapaaehtoisia ja palvelukseen motivoituneita, joten on hyvin ihmeteltävää, että Merivoimilla on varaa kohdella näitä kansalaisvelvollisuuttaan suorittavia nuoria asuttamalla heitä terveyden vaarantamissa rakennuksissa.

Terveyshaitat saattavat nimittäin pahimmassa tapauksessa olla elinikäisiä.

Eniten ihmetyttää joukko-osaston komentajan aloituspuheessaan ilmoittama teesi, että ”Mitään homeongelmaahan kasarmeissa ei sitten ole”. Tällaisellako asenteella pidetään huolta niistä nuorista, jotka ovat valinneet asepalveluksen osaksi kansalaisvelvollisuuttaan?

NAAPURIN POIKA ELÄMÄNSÄ HUONOIMMASSA KUNNOSSA

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä

Kommentoi