Lukijoilta: Uskonto ei kuulu varhaiskasvatukseen

Ilkka-Pohjalaisen uutisen 7.4. mukaan Kauhajoella aloittaa toimintansa kristillinen päiväkoti. Kirkkoherra Ala-Prinkkilän mukaan ”Meillä saa laulaa suvivirttä ja lausua ruokarukouksen ilman ongelmia.” Kristillisten arvojen ja asioiden ylläpito on kuulemma mahdollista, koska kysymys on vanhempien omasta valinnasta.

Kuitenkin lain ja varhaiskasvatussuunnitelman mukaan varhaiskasvatus on uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta. Lakia ja lapsen oikeuksia uskonnollisesti sitouttamattomaan varhais-kasvatukseen ei todellisuudessa voi sivuuttaa vanhempien valinnalla.

Esimerkiksi kirkkoherran kaavailemia kirkkovierailuita saa kyllä lain puitteissa tehdä, mutta tämä on aina varhaiskasvatukseen kuulumatonta ylimääräistä ohjelmaa, jolle pitää lukuisten viranomaispäätösten mukaankin olla tarjolla aina tasavertaista kaikille sopivaa vaihtoehtoista ohjelmaa.

Parasta olisi, että vanhemmat ja kirkko hoitaisivat uskontoon sitouttamisen kokonaan muualla kuin päiväkodissa, mutta minimivaatimuksena täytyy kuitenkin aina olla lain noudattaminen.

Lauri Ojala

Espoo

Kommentoi