Lukijoilta: Uusi aktiivimalli 2

Hallitus on nyt siis saanut oman työllisyysmallinsa valmiiksi. Yllätys yllätys, se onkin melkein sanasta sanaan samanlainen kuin edellisen hallituksen malli. Siis se malli, jota silloiset oppositiopuolueet raivoisasti vastustivat.

Muutamat kosmeettiset muutokset karenssien pituuteen ja panostukset ns. palveluihin eivät muuta sitä tosiasiaa, että melkein samahan se on. Se siitä puolueiden uskottavuudesta.

Tämä hakemusten lähettämiseen pakottaminen hämmentää. Millä lailla syntyy yrityksiin työpaikkoja, jos työttömät pakotetaan tehtailemaan hakemuksia? Voihan tietysti olla, että joudutaan palkkaamaan erityinen henkilö käsittelemään tuhansia työhakemuksia, joita varmasti alkaa tulvia yrityksiin.

Jos yrityksessä on työpaikkoja avoinna, niin niihin halutaan hakemuksia. Hakemusten pitäisi vain tulla sellaisilta ihmisiltä, joilla on työhön edellytykset. Ei sinne haluta tuhansia hakemuksia, jotka on lähetetty vain kuukausittaisen kiintiön täyttämisen vuoksi.

Uudistus siirtää työpaikkoja ns. tiskin alta täytettäväksi, että vältyttäisiin hakemustulvalta. Mittasuhteen ovat valtavat, kun sadat tuhannet työttömät lähettävät kerran viikossa hakemuksen johonkin. Yritysten kannattaakin jo varata jokin sähköpostiosoite hakemuksia varten. Se saakin sitten täyttyä rauhassa, eihän kukaan niitä tuhansia posteja ehdi katsomaan. Sellaiseenkin lähettämällä voi kuitenkin työttömän hakemuskiintiö täyttyä.

Työttömiä on myös tarkoitus haastatella kuukausittain ja siihen on miljoonia veromaksajien rahaa jo varattukin. Usko on järkkymätön näköjään siihen, että kun vaan haastatellaan riittävästi, niin työpaikkoja syntyy kuin sieniä sateella. No työvoimavirkailijoita ja työvalmentajia palkataan varmasti lisää. Eri asia on, että ovatko nuo tuottavia töitä.

Mikä tämänkin kehityksen päätepiste on? Kulkeeko jossain vaiheessa jokaisen työttömän perässä työvalmentaja? Kuuluuko jokaisen työttömän perheeseen isä, äiti, kaksi lasta ja työvoimavirkailija? Ja veronmaksajat maksavat kaikki nämä virkailijat.

Kymmeniä tuhansia työpaikkoja odotellessa.

Vesa Ala-Riihimäki

Peräseinäjoki

Kommentoi