Lukijoilta: Uusi hintalappu elämälle

Kaikki näytti hyvältä ja raikkaalta, kun Suomeen saatiin naisvetoinen, nuorekas hallitus. Tuskin kenellekään tuli ikävä niitä vanhoja ukonköriläitä, jotka vuodesta toiseen tekivät samoja virheitä kabineteissaan.

Naiset osoittautuivat kielitaitoisiksi ja asioihinsa hyvin perehtyneiksi ministereiksi, jotka pärjäsivät heti alkujaan EU-kokouksissa hyvin. Uusi hallitus teki myös ihan uudenlaista politiikkaa, jossa oli raikas tuulahdus ihmisen arkiseen elämään.

Sitten kapuloita rattaisiin löi kiinalainen koronavirus. Kukaan ei osannut ajatella, mitä oli tulossa, saatikka sitä, kuinka kalliiksi tämä tulisi.

Nyt tiedämme jo sen, että miltei jokainen valtio Telluksella joutuu ottamaan raskaasti lainaa, jotta se selättäisi edes tämän ensimmäisen vaiheen.

Tämä ei ole ohi seuraavaan kymmeneen vuoteen, sillä jokainen valtio, Suomi mukaan luettuna, joutuu maksamaan velkojaan takaisin.

Ja virukset tulevat joka tapauksessa takaisin, vaikkapa uudessa muodossa. Olemmeko valmiita tähän?

Yhdysvaltojen presidentti on aikamoinen ”viruksenkantaja” itse. Trumpin politiikka perustuu Twitter-mölyämiseen, joka vaikuttaa vain USA:n tyhmimpään ihmismassaan, ja sitähän riittää. Maailman muut presidentit tiedottavat virallisia kanavia pitkin, mutta Trump tviittaa istuessaan golf-kärryssään.

Kiina on uskomattoman tyyni otteissaan, mutta takana pelaa valtava koneisto. Se kerää maailmalta valtavasti poliittista ja teknistä tietoa ja dataa, jotta saisi pidettyä muihin etumatkaa. Kiinalaisilla on taitoa ja röyhkeyttä varastaa patentteja muilta ja valmistaa valtavat määrät piraattituotteita, joita me länsimaat ostamme niiden halpuuden takia.

Oma lukunsa on Venäjä. Se kieltää trollitehtailun, oman kansansa rökittämisen, ja esiintyy muutenkin kuin olisi jo miehittänyt puolet maapallosta.

Nämä kolme valtiota ovat nytkin huomion keskipisteenä, mutta unohdamme sen, että röyhkeitä itsevaltiaita on maailma pullollaan. Mitä tapahtuu seuraavien vuosikymmenien aikana, riippuu siis monesta muustakin asiasta kuin noista ”esimerkkivaltioista”.

Mistään ei enää saa olla liian varma. Pienikin rykäisy jossain päin maapalloa saattaa aiheuttaa valtavan kaaoksen, joka asettaa elämiselle taas uuden hintalapun.

Ossi Kukkonen

Vaasa

Kommentoi