Lukijoilta: Uusi vuosikymmen 2020

Jälleen on käännetty uusi sivu vuosikalenterista ja tultu uudelle vuosikymmenelle 2020. Mielenkiintoista onkin ajatella, mitähän uusi vuosikymmen tuokaan tullessaan.

Viime vuosikymmenellä päästiin hyvään vauhtiin monissa eri asioissa, kuten tässä ilmastonmuutoksessakin, se kun oli joka paikassa päällimmäisenä. Tapahtui sitten mitä tahansa, ilmastonmuutos ja sen haitat saatiin aina jotenkin sovitettua tapahtumiin ja annettiin ymmärtää kuinka katastrofaaliset vaikutukset sillä on tulevaisuudessa.

Kuitenkaan ei kukaan voi konkreettisesti näyttää toteen, että viime vuosien aikana jotkut ihmisistä olisivat kuolleet suoranaisesti ilmastonmuutoksen seuraamuksena.

Luonnonkatasrofeja on kyllä ollut, maanjäristyksiä, hirmumyrskyjä, kuivuutta ja rankkasateita, joissa on tullut paljon ihmisuhrejakin, mutta nämä luonnonmullistukset johtuvat ja ovat aina johtuneet yksinomaan luonnon omasta voiman näytöstä.

No, onhan ilmastonmuutos kuitenkin olemassa, on aina ollut ja tulee aina olemaan, mutta se, että nykyinen ilmaston tila olisi ainoastaan ihmisten aikaan saama, on kaukaa haettua. Maailmaa on tänäkin aikana uhannut ja uhkaa yhä edelleen tilanteita, joissa piilee todellinen ja paljon vaarallisempi tuhon riski ja jotka ovat kuitenkin jääneet ilmastonmuutoskeskustelujen varjoon.

Kuluneen vuosikymmenen aikana esimerkiksi eri puolilla maailmaa käydyt sodat, joissa kosto on kostettu uudella kostolla ja sapeleja on kalisteltu. Ne ovat luoneet lukuisan määrän erilaisia terroristijärjestöjä, jotka eivät ole kaihtaneet mitään päästäkseen omien aatteidensa toteuttamiseen. Varsinkin Lähi-idässä ja Afikassa on kuollut kymmeniätuhansia viattomia ihmisiä ja kymmenettuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa ja lähtemään pakoon kohti tuntematonta päämäärää.

Ilmastonmuutos ja siitä käyty keskustelu on ollut paljon tärkeämpää. On järjestetty lukuisia ilmastofoorumeita, joista paistavat läpi poliittiset päämäärät. Esimerkiksi IPCC on ensisijaisesti hallitustenvälinen poliittissideologinen toimija, jonka raportit eivät perustu täysin todelliseen tieteeseen. Tuntuukin siltä, että ilmastonmuutos ei olekaan se tärkein päämäärä, vaan sen kustannuksella päästäänkin toteuttamaan muita poliittisia päämääriä.

Meillä Suomessa ilmastonmuutokseen ja ilmastonlämpenemiseen vedoten, lakiin tulisi yhä kirjata pykälä, joka kieltäisi kaikenlaisten eläinten tappamisen ja tätä kautta eläinperäisen ravinnon, varsinkin lihan syönnin. Suo- ja metsäalueiden käyttöä rajoitettaisiin. Pellonviljelykään ei onnistuisi, kun maaseutu autioitettaisiin, laajoilta haja-asutusalueilta väki pakotettaisiin kaupunkeihin, syömään kasvisperäistä ravintoa.

Hyvänä esimerkkinä onkin Greta-tyttö, ruotsalaisten ikioma ”Tanhupallo”, jota kuskataan ympäri maailmaa puhumassa ja antamassa hyviä neuvoja maailman johtajille. Asioista, joista ei itse välttämättä tiedä mitään, mutta kun sanat ovat laitettu valmiiksi suuhun ja puhtaaksi kirjoitettu käsikirjoitus käteen, niin kaikki näyttää niin todelliselta ja saadaan nuoret ihmiset ympäri maailmaa tukemaan näitä hypoteettisia pyrkimyksiä.

Maailmassa on kohta 8 miljardia ihmistä ja jos tavoitteena on syödä vain kasvisperäistä ravintoa, niin missähän ja kuka tämän ravintomäärän kasvattaa? Suomessa on vain 5,5 miljoonaa ihmistä ja jos meillä siirryttäisiin syömään pelkästään kasvisperäistä ruokaa, kuka meillä tämän kaiken kasvisravinnon tuottaisi ja kasvattaisi?

Pelkällä viljan kasvatuksella ihmiset eivät itseään ravitse, tarvitaan paljon laajempi kasvisperäinen ravintokokonaisuus. Huonona puolena on kumminkin se, että Suomen kaikki pellot eivät välttämättä kasva muuta vihreää kuin ruohoa ja pitkäaikainen ruohonsyönti saattaisi pian kasvattaa sarvet ihmisten päähän.

Simo Ketelimäki

Alavus

Kommentoi