Lukijoilta: Uusin keinoin ilmastoahdistuksen purkuun

Viime aikoina mediassakin on puhuttu ihan naama peruslukemilla sellaisista termeistä kuin esimerkiksi ilmastoahdistus. Tai että nuoret voivat pahoin, johtuen ilmastonmuutoksesta ja masentuvat.

En tiedä, miksi edes tällaista kirjoitetaan, tai miksi vaivutaan masennukseen, jos kuitenkin omat teot ratkaisevat.

Mielestäni tässä ilmastonmuutos-keskustelussa pitäisi kääntää uusi sivu. On suorastaan järjetöntä enää kenenkään suurin piirtein täysissä sielun ja ruumiin voimissa olevan edes kyseenalaistaa sellaista ilmiötä kuin ilmastonmuutos. Näitäkin on nähty, meillä Suomessa, ja jopa yhden ison läntisen maan päämieskin on vielä sen verran ulkokaarteessa, että kyseenalaistaa ja jopa teilaa käsitteen ilmastonmuutos.

Samaan aikaan, kun kärsitään kaksinaismoralistisesti ilmastoahdistuksesta, kiihdytetään epärealistista turhaa talouskasvua jatkuvan kuluttamisen kierteellä.

Uusi älypuhelin kerran vuodessa, matkustetaan globaalisti, ostetaan kertamuotia viikottain, käytetään globaalien merkkifirmojen palve-luksia, ja samalla tuetaan riistokapitalismia.

Kulutuksen kierre on valtava ja tahti kiihtyy. Hyväksytään tuloerojen kasvu, ja uhrataan omaakin parasta suosimalla järjestelmää, joka perustuu kasvuun, ahneuteen ja röyhkeyteen. Luonto voi huonosti, kansa köyhtyy ja pieni eliitti voi joka vuosi yhä paremmin.

Ilmastonmuutoksen ainoa realistinen ratkaisu on enää tässä kohtaa sosialismi. Turha kulutus on minimoitava, tuotteista on tehtävä sellaisia, että ne kestävät pitempään kuin neljä kvartaalia, ja muutenkin materiakeskeisyydestä siirtymällä pienempään materiakeskeisyyteen saadaan turha pakko-ostohysteria alas. Verotusta kiristämällä suurtuloisilta, voidaan lisätä hyvinvointia tasaisemmin. Keinoja on loputon lista.

Muutenkin tarkempi sääntely on enää ainoa keino ilmastonmuutoksen suitsimisessa. Tuotannossa täytyy lähteä tarve, ja kysynnän luomistavoite edellä.

Samuli Heinonen

Vaasa

Kommentoi