Lukijoilta: Vaakunan käyttö fiksumman juomakulttuurin asialla

Onnittelen yrittäjää näkökantojensa puolustamisesta (Ilkka 7.11.). Niin sitä yrittäjän pitääkin. En nyt vain kirjoittanut näistä asioista vaan kaupunkien ja kuntien vaakunoitten käytöstä yritysten tuotteiden markkinointiin. En kirjoittanut paremmasta viini- tai olutkulttuurista Suomessa tai ulkomailla, vaan kunnanhallitusten (vast.) päätöksistä antaa vaakunansa vapaaseen markkinakäyttöön olutpullon etiketissä. Lisäksi siitä, että onko päätös ollut eettisesti ja heraldiikan näkökannalta oikein! Yrittäjä panee siis olutta, mutta minä en!

Saamani tiedon mukaan Ilmajoen kunnanhallituksen jäsenet ovat olleet ihan haltioissaan saamastaan mainoshetkestä olut- ja vaakuna-asiassa. Hyvä näin!

Luvan myöntämisessä on nyt vain tehty peruuttamaton askel vaakunan luovuttamisessa yrityksen käyttöön sen markkinoinnin edistämiseksi ja antaa kuvan siitä, että kunta/kaupunki on nyt ryhtynyt panimoalalle.

Valtio sitä toki tekee, koska Oy Alko Ab on valtion panimo. Valtio voi siis mainostaa vaikka ”vaakunaviinaa! tai ”Suomi-viinaa” Kunta ei voi sitä tehdä.

Koulujen heraldiikan opetuksesta tiedän jotain. Olen pitänyt taidenäyttelyihini liittyen useissa kouluissa heraldiikan oppitunteja, jolloin innokkaampia muistiinpanotekijöitä ovat olleet juuri opettajat.

Muistan erään hyvinkääläisen koulun poikaoppilaan pyörtyneen esitykseni aikana seuratessaan ja jännittäessään liian kovasti (opettajan mielipide) heraldiikan historian alkuajoista ja heraldiikan syntyvaiheista kertovaa tarinaani.

Toivotan yrittäjälle kaikkea hyvää toimialallaan.

Vastaan mieluusti kirjoitukseni heraldiikkaa koskeviin kysymyksiin enkä halua, että kirjoitukseni varjolla viedään asia sivuraiteille ja aletaan puolustella tai parantaa viini- tai olutkulttuurin tilaa Suomessa. Tähän on tiettävästi käytettävissä alan viini- ja olutjulkaisut. Heraldiikan debattiin olen aina valmis.

Vanha sanonta kuvaa tätäkin asiaa; suutari pysyköön lestissään. ”Lestinheitto” on ollut, muistini mukaan, myös aikoinaan hyvin suosittu elinkeinokin.

Jussi Toukonen

heraldikko, maisteri

Ilmajoki

Kommentoi