Lukijoilta: Vaalimietteitä Laihialta

Vaalikeskustelut Laihialla ovat julkisuudessa painottuneet vanhusten asumispalveluiden tilaan ja opettajien lomautuksiin. Yksityistäminen; tai monesti puhutaan kauniisti rakennemuutoksesta, näyttää olevan monella myös ideologisena tavoitteena.

Palveluasumisen yksityistämistä vasemmistoliiton valtuutetut aikanaan vastustivat – lopputulemana tehdystä päätöksestä ovat kärsineet laihialaiset vanhukset alueen korkeimpina palvelumaksuina. Vastustimme myös opettajien lomautuksia – tulevaisuus näyttää periikö valtiovalta tältä osin maksamiaan koronatukia takaisin.

Kuntavaaliehdokkaiden arvoja kuvaavat vastaukset, joita he ovat vaalikoneisiin antaneet. Ne, joita itse olen tutkaillut, antavat monien ehdokkaiden kunnallisasioiden tuntemuksesta aika heikon kuvan.

Vaalikoneissa esitetyt kysymyksetkin ovat monelta osin huonosti laadittuja ja joistakin kysymyksistä voi sanoa, että kysymys on väärin asetettu. Esimerkiksi: onko kunnan lainanotto tuloa kunnalle? Lainanottoa ensisijaisena tulonlisäyksenä on esittänyt moni kokenutkin valtuutettu, vaikka kyseessähän ei ole tulo. Se laina pitää maksaa niillä todellisilla tuloilla, jotka pääasiassa ovat verotuloja, valtionosuuksia ja kiinteistöveroa. Vastauksien kommentointiosio, jos sitä on käytetty, antaa paremman kuvan ehdokkaasta ja hänen arvomaailmastaan.

Monet niin laihialaisten kuin muidenkin kuntien vastaajat painottivat menokuria ja verotuksen säilyttämistä ennallaan tai jopa sen pienentämistä. Sen vastapainona monet ehdokkaista haluavat asiakasmaksujen korotuksia.

Mitä se käytännössä merkitsee? Se merkitsee osin verojen siirtämistä perittäväksi asiakasmaksujen muodossa.

Kun valtaosa ns. asiakasmaksuista kertyy kunnalle palveluasumismaksuina (lähinnä vanhukset), kotipalvelun maksuina ja päivähoitomaksuina, niin näitäkö ehdokkaat haluavat nostettavaksi?

Laihialla kunnan ”byrokratia” on höylätty niin ohueksi, että siitä ei taida edes höylättäväksikään löytyä. Jos joku haluaa byrokraatit kunnasta pois, tarkoittaisi se käytännössä kunnan toimintojen liittämistä johonkin isompaan kokonaisuuteen – eli kuntaliitosta.

Tuleva valtuustokausi on merkittävästi erilainen kuin aikaisemmat, kun terveys- ja sosiaalitoimi siirtyy valtuuston päätösvallasta ensin hyvinvointikuntayhtymään ja myöhemmin maakunnallisen hallinnon alle sote-ratkaisun myötä. Kunnan veroprosentin putoaminen 13,26 prosenttiyksiköllä herättää kysymyksen siitä, miten se tulevaisuudessa riittää kattamaan ne toiminnot, jotka kunnalle jäävät. Asiakasmaksuistakin kun jäisivät merkittävämpänä tulomuotona vain päivähoitomaksut.

Arvelisin, että uusi valtuusto on isojen arvovalintojen edessä.

Raimo O. Kinnari (vas.)

kuntavaaliehdokas

Laihia

Kommentoi