Lukijoilta: Vaalit ohi, paluu arkeen edessä

Vaalikampanja oli raskas ensinnäkin sen pituuden vuoksi, koska kuntavaaleja siirrettiin koronatilanteen takia (tai gallup-tilanteen takia?) No, vaalit saatiin kuin saatiinkin päätökseen.

Päällimmäisenä jäi mieleen vaalikampanjan kovuus edellisiin vuosiin verrattuna. Sosiaalinen media on tuonut vaalikamppailuun oman lisänsä.

Kaikenlainen ala-arvoinen sanominen netissä on matalan kynnyksen takana ja helposti sanotaan sellaista, mitä ei kasvokkain kehtaisi.

Internet on muuttanut vaalien luonnetta, koska ehdokkaiden edelliset kannanotot löytyvät helposti netin syövereistä.

Vaalien aikana pienenkin virheellisen lauseen sanominen aiheuttaa some- ja mediamyrskyn.

Netin keskustelupalstoilla vaalipuheita seurattiin lähes mikroskooppisen tarkasti. Jos löytyi lause, minkä voi ymmärtää väärin, sitä käytettiin heti lyömäaseena.

Vaalit ovat todellakin koventuneet, ja kovenevat varmasti tulevaisuudessa.

Ilkivalta on myös lisääntynyt huolestuttavasti. Vaalimainoksia töhrittiin ja rikottiin edellisiä kuntavaaleja enemmän. Tästä ovat melkein kaikki puolueet saaneet osansa, mutta eniten perussuomalaiset.

Lähes kaikissa isoimmissa kaupungeissa perussuomalaisten vaalimainokset töhrittiin tai rikottiin, kun muiden puolueiden mainokset jäivät lähes koskemattomiksi. Herää kysymys, onko tämä suunniteltua toimintaa?

Ikävän lisänsä toi cancel-kulttuurin lisääntyminen.

Perussuomalaisten asunnottomuutta käsittelevät kadunvarsimainokset poistettiin Helsingissä, koska joku koki sen virheelliseksi tai rasistiseksi mainonnaksi. Tätä se ei todellakaan ollut, eikä poistamiselle ollut minkäänlaisia perusteita.

Rikosilmoitus on tehty ja asia etenee.

Vaalien nousijat Vaasassa olivat kokoomus ja perussuomalaiset.

Kokoomus veti valtakunnallisesti kuntavaaleissa kovan tuloksen, mutta paras nousija oli perussuomalaiset, lähes 6 prosentin nousulla (+580 valtuutettua). Hallituspuolueet RKP, vihreät, SDP, keskusta ja vasemmisto menettivät odotetusti kannatustaan.

Eikä ihme!

Talousosaaminen on kunnissa tulevaisuudessa ykkösasia ja hallituspuolueet eivät ole sellaista osaamista näyttäneet edes valtiontasolla, kuinka se onnistuisi sitten kuntatasolla?

Perussuomalaisten linja “asiat tärkeysjärjestykseen” ja kokoomuksen yritys- ja talousosaaminen on erittäin hyvä kombinaatio – yhdistelmä maalaisjärkeä ja matematiikkaa. Siitä yhdistelmästä voi syntyä seuraavan hallituksen pohja?

Elokuun alussa alkavat sitten Vaasassa tositoimet ja talousasiat nousevat esiin vahvasti. Kun valtionosuuksia ei makseta enää kuten korona-aikana, haasteet ovat suuret. Raha on entistä tiukemmalla ja kukkaronnyörejä on kiristettävä.

Mutta, kaikesta huolimatta onnittelut kaikille valituille, nyt se työ vasta alkaa.

PS:n kansanedustaja Vaasasta

Kommentoi