Lukijoilta: Vaalitappiosta nousuun tosiasiat tunnustaen

Väistyneen hallituksen pääministeri Juha Sipilän lähtiäispuheesta (6.6. 19) ote: ”Suurella osalla meistä työ ministerinä ja kansanedustajanakin päättyi. Merkittävä syy tähän oli se, että emme voineet jättää tekemättä mitä isänmaan etu juuri siinä tilanteessa vaati. Ehkä pienenä kevennyksenä tähän kun vastatuulen ja myrskyn keskellä tämä hallitus vaan sinnitteli historian toimikausien pituudessa listan kärkeen”.

Ehkä tuo ”kevennys(kin)” olisi kannattanut jättää sanomatta varsinkin kun tuli jätetyksi eroilmoitus viisi viikkoa ennen vaaleja, kun sote-uudistus olisi törmännyt perustuslakiin jo kolmannen kerran. Se on sitä historiallista! Eroilmoitusta seurasi painuminen saman tien vaalikentille, jossa sitten oli aivan ”uudenlaista pöhinää”. Vaalitulos osoitti kuitenkin, ettei temppu ollut onnistunut.

Onneksi meillä on Sipilän sanojen mukaan maailman paras virkakoneisto. Sipilä nimittäin yritti yhtiöittää koko omistajaohjauksen (HS 30.5.19). Lehden lähteiden mukaan Sipilä pyrki hallitustaipaleen alussa siirtämään valtion yli 30 miljardin arvoiset yhtiöomistukset pitkälti päätäntävaltansa alaisiksi. (Ne visiot) Omistajaohjausministerin (Sipilä) valtaa kasvattanut hanke kaatui perustuslakiin ja virkamiesten vastustukseen!

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalaisen mukaan Sipilä olisi halunnut luopua puheenjohtajuudesta mahdollisimman nopealla aikataululla. (Maaseudun Tulevaisuus 22.5.19) ”Puoluesihteerinä vaikutin siihen, että puheenjohtajan vaihdos tapahtuu vasta syksyllä.”

Samassa lehdessä oli otsikkona: ”Sisäpiiriläiset kertovat pelon ilmapiiristä Sipilän keskustassa”. Siinä eräs itäsuomalainen vaikuttaja hämmästelee: ”Olisi jo aika vetää peli poikki ja näyttää Sipilälle ovea. En voi käsittää miksi puoluejohtaja vaihdetaan vasta syyskuussa”.

Varapuheenjohtajat olisivat voineet hoitaa puheenjohtajuutta, sitä vartenhan niitä on.

Viimeisten puoluekannatuskyselyjen mukaan keskustan kannatus on jämähtänyt alhaalle – ”on rehellistä myöntää, että puheenjohtaja on edelleen rasite”. Sipilä oli ilmoittanut, että esittää itse tulevan hallituksen ministerit.

Lista myös vaikuttaa siltä. Valtiovarainministeriksi nimitetty Mika Lintilä sanoo vartioivansa, että Sipilän hallituksen perintöä (?) ei turmella (HS 8.6.19). Vaalituloksen kunnioituksen puutetta!

Hallituksella on hyvät edellytykset menestyä ja keskustankin kannatus elpyy, kun huomataan, että eduskuntaryhmä ottaa sille kuuluvan vallan ja ”rasite” väistyy.

Risto Kuivaniemi

Lappeenranta / Ilmajoki

Kommentoi