Lukijoilta: Vaasa ja Wasa Station

Painajaismainen veivaaminen uhkaa jälleen kerran Vaasan päättäjiä, kun lopullisen ratkaisun hetki lähestyy Wasa Stationin toteuttamiseksi.

Maanantain Pohjalaisessa kerrottiin osuvasti se, mitä kaupungin päättäjät tietävät hankkeen kustannusvaikutuksista ja mitä eivät tiedä.

Itse olin ryhmäni edustajana tilaisuudessa, jossa hanke virallisesti julkistettiin, sehän tapahtui jo edellisen valtuustokauden aikana. Lienee siis selvää, että uudet valtuutetut ovat epätietoisia siitä, mitä hanke oikein sisältää.

Vaasan kaupungin hankintastrategia noudattaa muiden suurten linjaa. Ensin kilpailutetaan urakoitsijat, sitten aloitetaan neuvottelut toteutuksesta. Mitkä asiat on kilpailutettu ja miten, ei heti avaudu kaikille valtuutetuille, jos kenelle muullekaan. Uutinen 3.6.2014 kertoo, että julkistettiin hankesuunnitelma ”Wasa Station” ja toteuttajaksi valittiin Rakennusliike Lemminkäinen.

Hankkeen kipukohtia voisi arvioida seuraavasti.

Kaupunki tarvitsee ilman muuta modernin musiikkitalon, ei välttämättä massiivisia oheistoimintatiloja. Miljoonia maksava urheilutila on erityisen kyseenalainen, kannattaisi arvioida viime vuosien syntyvyyskehitystä ja väestön kasvuennusteita.

Kaupungin takaukset toimintojen pyörittämiseen liittyen ovat taloudellinen riski, kun alijäämästä on muodostunut ylipääsemätön kynnys. Kriittisenä voisi sanoa, että viisi vuotta on ollut aikaa laittaa kaupunki toteutusta vastaavaan tilaan. Johtajuusvaje lienee syynä ongelmiin talouden tasapainottamisessa.

Valtuusto on kaupungin korkein päättävä elin. Valtuuston ja hallituksen puheenjohtajat voisivat kertoa näkemyksiään hankkeen toteutuksen edellytyksistä. Jos heillä ei ole riittävää tietoa, tuskin kellään muullakaan päättäjällä sitä o. Valtuutetuilla on mahdollisuus halutessaan saada selvityksiä, Vaasassa se ei aina ole helppoa.

Yritykset vaikuttavat ponnettomilta.

Risto Kukko

Vähäkyrö, Vaasa

Kommentoi