Lukijoilta: Vaasa pellemaailmassa

Maanantaina oli Vaasan valtuuston kokous. Yhtenä pykälänä oli Vaasan kotouttamisohjelma, jonka käsittelyssä demareilta, vasureilta ja vihreiltä unohtui käytöstavat kokonaan.

Kaikki alkoi siitä, kun huomautin, että ohjelmassa siteerattu kotouttamisen määritelmä on huono, eikä vastaa sitä mitä sanalla ymmärretään. Määritelmä, joka on myös lakiin kirjattu, kertoo että kotoutumisessa yhteiskunta muuttuu, eikä vain vieraamme.

Kerroin mielipiteeni, että kun tulijoita on paljon, mukaan mahtuu sellaisiakin, jotka ovat todella huonoista kulttuureista peräisin, ja siksi tavoite on asetettava siihen, että maahanmuuttaja oppii maamme tavoille, eikä toisinpäin.

Tästäkös äläkkä syntyi. Joku demarien varavaltuutettu aloitti päällepuhumisen, vihreät jatkoivat lähes itku kurkussa, ettei ole olemassakaan huonoja kulttuureja, ja vasemmiston Moisio keskeytti puheeni täysin asiattomalla huutelullaan.

Demarien Tolppanen, joka juuri valittiin vieläpä kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi, halusi pykälän lopussa vielä pitää oman shownsa. Hän pyysi äänestyksen alkaessa työjärjestyspuheenvuoroa, mutta käyttikin saamansa puheenvuoron esitykseni parjaamiseen. Samalla hän siis käytti väärin työjärjestyspuheenvuoropyyntöä, ja symbolisesti heitti roskiin edellisen kh:n puheenjohtajan Kim Bergin puuhaaman ryhmien yhteiset käytös- ja toimintaohjeet, joissa mm. sovittiin että ”valtuutetulla tulee olla perusteltu syy poistumiseen kesken kokouksen” ja ”osoitetaan luottamusta ja asiallisuutta toisten ryhmien esityksiä ja edustajia kohtaan, ei epäasiallisia välihuomautuksia kokouksissa.” Ehkä hänellä on paineita esittää jotain?

Sitten päästiin lopulta äänestämään. Valtuustolle ei käynyt määritelmän korjaaminen, ja joku rkp:läinen huomautti vieläpä, että salissa ei saisi koskaan sanoa mitään, mikä on lain kanssa ristiriidassa. Ilmeisesti RKP:lle laki on pyhä, eikä sitä voi koskaan enää muuttaa paremmaksi. Miksi he ovat edes hallituksessa?

Tein pykälän aikana lisäksi toivomusponnen, että kotouttamisohjelman mittarien tulokset tuodaan vuosittain valtuustolle tiedoksi. Tätähän ei voi kukaan vastustaa, eihän? Näköjään voi.

Vaikka mittarit oli valittu niin, että ne mittaavat kotouttavan toiminnan määrää, ei laatua tai kotoutumisen onnistumista, silti RKP, demarit ja muutama vihreä vastustivat, että tätä tietoa tuotaisiin valtuustolle. Monesti RKP ja demarit ovat äänestysten eri osapuolina, mutta kotouttamisen ongelmien piiloon lakaisemisesta he löysivät yhteisen sävelen. En voi kuin ihmetellä motiiveja.

Lauri Karppi (ps.)

kaupunginvaltuutettu

Vaasa

Kommentoi