Lukijoilta: Vaasa rypee hyyskässä – maailma populismissa

Vaasan suurin ongelma tuntuu olevan yksi yleisövessa samaan aikaan, kun maailmaa järisyttää yhden populistin aikaansaama demokratian horjutus.

Varmasti monumentaalinen vessa Sisäsatamassa estää näkymää merelle varsinkin, kun otetaan huomioon, että jo itse museorakennus on näkemäeste. Tuo rannan osa on varsin hyvin piilotettu katseilta.

Rannan ravintolaterassi sen sijaan antaa myös veneettömille ja huvilattomille oivan tilaisuuden nauttia kauniista maisemasta ja meren läheisyydestä. Se voisi myös lisätä museossa käymistä ja taiteesta nauttimista, jos yhteistyö oikein organisoitaisiin.

Jos omasta kuplasta ja rantavessasta ei päästä yli, tulemme katsomaan sivusta populistien marssia ja demokratian polkemista. Siitä ei hyvää seuraa.

Jos annamme demokratian murentua, viemme viimeisenkin pohjan onnellisuuden kaupungilta.

Maailman onnellisin kaupunki ei rakennu kirsikkapuiden tai vessan varaan. Se rakentuu toisesta huolehtimisen, onnellisen lapsuuden, reippaan nuoruuden, hyvän työelämän ja inhimillisen vanhuuden varaan. Siinä on työsarkaa, johon jokaisen pitäisi omalta osaltaan paneutua.

Meitä suomalaisia on 5.5 miljoonaa, meistä liki viidennes elää köyhyysrajalla, liki puoli miljoonaa elää köyhyydessä. Meillä on 150 000 köyhää lasta. Lähes puolet leipäjonojen asiakkaista on yli 65-vuotias.

Näihin asioihin haluan hyvinvointi-Vaasan ja -Suomen kiinnittävän huomiota. Demokratia on se keino, jolla näihin voidaan vaikuttaa.

Esimerkiksi Vaasassa on pidettävä huolta siitä, että jokainen työssäkäyvä saa vähintään 18 työtuntia viikossa töitä, jotta työssäoloehto täyttyy. Valtakunnallisesti eläkeläisten järjettömään verottamiseen on saatava muutos.

Vaasan tärkein asia tuntuu kuitenkin olevan vessa. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Sisäsatama tarvitsee vessan, ei monumenttia. Itse asiassa vessoja pitää rakentaa pitkin rantaviivaa. Silloin entistä useampi voi lähteä nauttimaan kauniista meriluonnosta pelkäämättä, että tarpeeksi suojaavaa paikkaa ei puskapissalle kesken lenkin löydy. Vessa on kuitenkin yksi perustarpeista, sitä tarvitsevat kaikki.

Maria Tolppanen (sd.)

kaupunginhallituksen pj.

Vaasa

Kommentoi