Lukijoilta: Vaasa suunnannäyttäjänä

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtajan ominaisuudessa kutsuin viime viikolla eri puolueiden kansanedustajakollegoita pariksi päiväksi Vaasaan. Tutustuimme kaupunkiin ja strategiaamme, kiersimme katsomassa mm. sairaalan ja Wärtsilän investointeja. Tutustuimme myös yliopistokampukseen Palosaarella, hovioikeuteen sekä yleisesti innovaatiopolitiikkaan ja alueemme toimijoiden yhteistyöhön. Yllätin porukan myös Strömsössä käynnillä - ja niinhän Sport voitti Kookoon samana iltana.

Sanomalehti Pohjalainen raportoi hienosti vierailusta sekä eri puolueiden edustajien Vaasa-kehuja. Sanomalehti Ilkan printtiversiossa ei tulevaisuusvaliokunnan virallista vierailua vaalipiiriimme käsitelty sanallakaan. Ehkä eri puolueiden kansanedustajat kehuivat Vaasaa aivan liikaa Ilkan makuun.

Itse olen systemaattisesti seurannut seinäjokelaisen Ilkan Vaasaa mollaavaa linjaa vuosikausia. Heillä on siihen tietenkin täysi oikeus. Mutta ottaen huomioon, että Ilkka ja Pohjalainen ovat yhdistymässä, haluan kaikella ystävyydellä muistuttaa, että Ilkan touhua seurataan täälläpäin yhä aktiivisemmin ja tarkemmin.

Vaasan seudun suomen-, kaksi- ja monikieliset asukkaat ansaitsevat todellisuutta kuvaavan ja seudun puolesta vahvasti puhuvan mediakanavan.

Kuluneella viikolla myös maamme hallitus dramaattisesti erosi. Postijupakasta huolimatta haluan itse kiittää Antti Rinnettä erinomaisen hyvin vedetyistä hallitusneuvotteluista sekä siitä, että Vaasan seutuun liittyvät asiat ovat olleet helppoja yhdessä hoitaa. Tärkeämpänä esimerkkinä mainittakoon lupauksemme Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen järjestämiseksi. Se toteutettiin hyvällä yhteistyöllä heti.

Hallitusohjelma sisältää myös paljon muuta hyvää. Esimerkkeinä voi mainita lisäpanostukset perusväylänpitoon, resursseja kaikille eri koulutusasteille, pienimpien eläkkeiden korottaminen, maksuhäiriömerkintöjen kestoaikojen lyhentäminen ja merimetsojen metsästyksen poikkeuslupien saannin sujuvoittaminen.

On myös syytä mainita, että hallitusohjelma ei sisällä veronkorotuksia, jotka kohdistuisivat yrittäjyyteen, työhön, omistamiseen, perintöön tai lahjoihin.

Hallitusohjelmassa on useita kirjauksia, jotka avaavat juuri Vaasalle uusia mahdollisuuksia.

Muun muassa uudenlainen panostus yliopistokaupunkeihin ja yhteistyö julkisten ja yksityisten toimijoiden välillä uusien innovatiivisten ratkaisujen löytämiseksi vahvistavat kansainvälisesti kilpailukykyisiä ekosysteemejä, jotka sisältävät erikokoisia yrityksiä, korkeakouluja, kaupunkeja ja tutkimuslaitoksia.

Myös esimerkiksi kirjaukset energian varastoinnista edistävät ja vaikuttavat rahallisesti uudelleenjärjestelyihin Vaskiluodon voimalaitoksella.

Pelkästään RKP:llä oli nelisenkymmentä neuvottelijaa Säätytalolla, joten pohjalaisten intressit on laajasti huomioitu eri kirjauksin lähes 200 sivua pitkässä hallitusohjelmassa.

Monissa keskusteluissa nimenomaan Vaasaa ja energiateknologiaklusteria käytetään pääkaupunkiseudulla esimerkkinä siitä, mihin Suomessa tulee pyrkiä.

Toivottavasti pääsemme mahdollisimman pian jatkamaan erinomaisen ohjelman toteutusta.

Kevättalvella 1918 itsenäisen Suomen ensimmäinen senaatti kokoontui Vaasassa. Tänä päivänä Pohjolan Energiapääkaupunki Vaasa kantaa vientipainotteisen teollisuutensa kautta suuren vastuun koko isänmaamme taloudellisesta kehityksestä ja teknologian kautta globaalisti myös ilmastonmuutoksen torjunnasta.

Haluan toivottaa kaikille lukijoille arvokasta itsenäisyyspäivää ja oikein hyvää joulun odotusta!

RKP:n kansanedustaja Vaasasta

Kommentoi