Lukijoilta: Vaasaan rakennetaan pian Suomen tunnetuin WC

Vaasan sisäsatamaan rakennetaan pian Suomen tunnetuin WC. Kyseessä on sisäsataman alueelle nouseva julkinen WC-rakennus. Tämä on puuttunut Vaasasta sata vuotta. Ranta-alueiden julkisista WC-tiloista on RKP:n kaupunginvaltuutettu Sture Eriksson tehnyt jo vuonna 2013 hyväksytyn ja lähes jokaisen silloisen kaupunginvaltuutetun allekirjoittaman mainion aloitteen.

Tässä nyt tehtävässä kuviossa rannan käyttäjien ilmaisen WC:n lisäksi Sisäsataman Terassi sekä kesän Vaasa Festival saavat jatkaa toimintaansa.

Toinen vaihtoehto, jota kulttuurin ystävät ovat lehtien palstoilla esittäneet paremmaksi ratkaisuksi, on purkaa terassi, lopettaa kulttuurifestivaali ja rakentaa WC-rakennus muualle rannan alueella siten, että kaupunki vastaa paitsi rakentamisesta, myös siisteydestä ja ylläpidosta itse. Näin WC kuormittaisi kaupungin käyttötaloutta vuosittain ja kaupunki keräisi WC:n ylläpidon kustannukset verotuloilla kaupunkilaisilta.

Nyt esitetyssä mallissa kaupunki tienaa vessoilla ja yritys toimii maksajana. Sisäsataman Terassi huolehtii vessojen siisteydestä ja vastaa ylläpidosta. Lisäksi yhtiö maksaa vuokran kaupungille, mutta WC-käynnit ovat maksuttomia. Näin kannamme oman pienen kortemme kekoon kaupungin kehittymisessä sen sijaan että veronmaksajat kustantaisivat WC-tilojen käytöstä.

Viime kesänä huomasimme että sesonkiajaksi rantaan tuomamme WC-kontti palveli parhaimpina kesäpäivinä ravintolan asiakkaiden lisäksi tuhansia muita Vaasan rantojen käyttäjiä. Ensi kesänä palvelu on parempi, kun kohteeseen saadaan asianmukainen rakennelma, jossa on huomioitu ympäristö ja esteettisyys. Lisäksi myös esteellisyys on huomioitu.

Näitä julkisia WC-rakennelmia toivottavasti saadaan Vaasaan lisää lähivuosina siten, että löytyy joku taho (muu kuin kaupunki), joka maksaa ylläpidosta, kuten tässä Sisäsataman tapauksessa teemme. Korostan vielä, että prosessissa kaikki on mennyt oikein. Hanke on ollut niiden tahojen käsittelyssä siinä järjestyksessä, miten vastaavien asioiden käsittely normaalistikin etenee.

Kaikki kehitys tehdään, kuten on nyt tehty, askel kerrallaan. Yritys on toiminut nyt sisäsatamassa kolme vuotta, jonka aikana toimintaa on kehitetty niin museon, kuin teknisen toimen kanssa yhteistyössä. Myöskään Sisäsataman Terassilla ei ole aluksi ollut WC-rakennelmaa vaan sen tarve on nyt kun museotoimi esitti toiveen, että terassin asiakkaat eivät käyttäisi museon WC-tiloja. Samalla sovittiin, että Sisäsataman Terassi palvelee museon näyttelyjen avajaiset ja tapahtumat tilauksesta.

Tulevan WC-rakennelman sijoituspaikaksi on esitetty paikkaa, jossa on jo nyt museon sekä terassin jätekatos sekä sähkökeskukset. Osoitettuun kohtaan kerätään museon ja terassiravintolan jätteitä ja se toimii jo nyt huoltoalueena. Lisäksi samassa kohdassa on valmiit vesi ja viemäröinnit, jotka Sisäsataman Terassi on rakentanut paikalle yhtiön kustannuksella. Tämän myötä kaivauksia ei tarvitse paljoa tehdä kyseiseen paikkaan vaan tarvittavat vesi- ja viemäriliitännät löytyvät valmiiksi.

On kirjoitettu, että kaupunki kohtelisi yrittäjiä eriarvoisesti. En koe, että olisimme saaneet jotain sellaista etua, mitä joku toinen taho olisi esittänyt saaden idealleen kielteisen vastauksen. Kyseessä on kuitenkin muutamien kymmenien tuhansien eurojen WC-rakennelma.

Vastaavanlaisia hankkeita on käynnissä useita, kokoluokaltaan huomattavasti merkittävämpiä, joissa kaupunki on mukana. Yhtenä esimerkkinä nyt Liisanlehtoon rakennettava Osuuskauppa KPO:n uusi Prisma, jonka alueen kunnallistekniikan toteutukseen Vaasan kaupunki osallistuu 1,3 miljoonalla eurolla. Wärtsilän upeaan uuteen 230 miljoonan euron investointiin Vaskiluodossa kaupunki on osallistunut 13 miljoonalla eurolla kohdentuen alueen kunnallistekniikkaan. Mielestäni täysin oikein perustein kaupungin kehittyessä.

Toivon, että kaupunki olisi entistä enemmän mukana myös eri toimialojen pienten ja keskisuurten yritysten kehitys- ja innovaatiotyössä. Yrityksen henkilötaustat eivät saa vaikuttaa tällaisissa asioissa, jos idea ja ratkaisuesitys ovat toimivia.

Suomen tunnetuimman WC-rakennelman valmistumista ja WC:n avajaisten kakkukahvittelua odotellessa kehotan vierailemaan museoissa tai ihastelemassa lenkkeillessä Vaasan Onkilahden vastavalmistuneen uuden kävelysillan upeaa elävää valoa ja erikoisvalaistusta.

Tein 2017 lokakuussa aloitteen aiheeseen liittyen kaupunginvaltuustossa toivoen, että saisimme upeita rantojamme valaistua kauniimmaksi. Valaistus lisää myös turvallisuutta liikkujille. Onkin upeaa, että Vaasaan saatiin nyt ensimmäinen todella tyylikäs erikoisvalaistu silta Alskatintien ylle. Se on kulttuuriteko jos mikä kaupungin tekniseltä toimelta.

Tommi Mäki (kok.)

kaupunginvaltuutettu

toimitusjohtaja, Sisäsataman Terassi Oy

Vaasa

Kommentoi