Lukijoilta: Vaasalaisopiskelija - näin elät taloudellisesti ja ympäristöystävällisesti

Monet opiskelijat ovat huolissaan siitä, miten pärjätä taloudellisesti. Toisaalta huolta herättää myös ilmastonmuutos, mikä ilmenee muun muassa uusimmassa Nuorisobarometrissä.

Opiskelijan ruokabudjetti on tutkimusten mukaan keskimäärin 150—200 euroa kuukaudessa. Paras tapa säästää ruokamenoissa on pitää huoli siitä, että kaikki ostettu ruoka tulee syötyä eikä päädy hävikkiin.

Vaasan korkeakoulujen uusi lukuvuosi on alkanut. Haluan antaa sekä uusille että opintojaan jatkaville opiskelijoille viisi vinkkiä, joilla pienentää omaa ilmastojalanjälkeä ja samalla säästää rahaa.

Suunnittele ruokaostokset etukäteen. Tekemällä viikoittaisen ruokalistan voit säästää merkittävästi rahaa. Suunnitelmallisen ostoslistan ansiosta ruokahävikki vähenee, mikä on hyväksi sekä ympäristölle että lompakolle.

“Parasta ennen” on usein “parasta edelleen”. Ruoka ei pilaannu vain siksi, että maanantai vaihtuu tiistaiksi. Säästät rahaa, kun et turhaan heitä pois ruokaa, jonka parasta ennen -päiväys on lähellä tai umpeutunut. Luota aisteihisi – haista ja maista ruokaa ennen poisheittämistä. Tartu mieluusti tilaisuuteen, kun kaupasta löytyy alennettua ruokaa lyhyellä päiväyksellä.

Optimoi vaatekaappisi sisältö. Yksi tapa ostaa vaatteita järkevästi ja taloudellisesti on panostaa helposti yhdisteltäviin, niin sanottuihin perusvaatteisiin, joita voisi olla noin 30. Kun teet vaateostoksia, etsi laadukkaita käytettyjä vaatteita kirpputoreilta.

Matkusta ympäristön kannalta kestävästi. Ota selvää, jos voisit vaihtaa joukkoliikenteen pyöräilyyn. Pyöräillä ja kävellä voi ympäri vuoden, joten säästö voi olla merkittävä. Kun matkustat pidemmälle, osta liput hyvissä ajoin edullisemmin. Vältä lentäessä turhia välilaskuja.

Myy pois kaikki tarpeeton. Tienaat rahaa ja samalla tavaroillesi tulee käyttöä eikä ostajan tarvitse hankkia uutta.

Tämän päivän opiskelijoiden ajatusmaailma ja kulutuskäyttäytyminen ovat tulevaisuuden valtavirtaa.

Mitä useampi opiskelija tekee ympäristön kannalta järkeviä valintoja nyt, sitä nopeammin pystymme vaikuttamaan ilmastonmuutokseen. Ja samalla säästyy ylimääräistä rahaa lompakkoon.

Michaela Böckelman

Suomen maajohtaja

Matsmart

Kommentoi