Lukijoilta: Vaasalaista hyväveli -toimintaa

Mehiläisen Familar Oy:n Saukkorannan lastensuojelun erityisyksikkö sijaitsee tällä hetkellä Vaasan Sundomissa. Sitä ollaan muuttamassa Sundomista Rajalahdentielle Gerbyhyn. Uusi yksikkö olisi 7+7+2-paikkainen erityisyksikkö 12–17-vuotiaille nuorille.

On tärkeää, että tällaisia turvapaikkoja on heille, joista omassa kodissa ei enää syystä tai toisesta voida pitää huolta, mutta kaupungin puolelta tämän asian hoitaminen on ollut vähintäänkin kyseenalaista.

Naapurikuulemisilta vältyttiin kaavoittamalla tontti siten, että viheraluetta hyväksikäyttäen rajanaapuriksi jäi vain Vaasan kaupunki. Asukkaille tiedotettiin hankkeesta päivää ennen oikaisuvaatimuksen määräajan umpeutumista.

Miksi tontille lupailtiin päiväkotia tai kauppaa siinä vaiheessa, kun uusia veronmaksajia alueelle haluttiin? Miksi Vaasassa satsataan lastensuojelussa erityisyksiköihin, joiden asukkaat tulevat suurelta osin etelän suurista kaupungeista?

Alueen asukkaiden huoli lastensuojelun erityisyksikön tulosta on ymmärrettävää. Hyvin tyypillisesti vastustetaan, jos omaan naapurustoon suunnitellaan päihdeyksikköä, mielenterveyskuntoutujien asutusta tai muita vastaavia yksiköitä. Tavanomaisesta poikkeavat asumisratkaisut tuovat herkästi levottomuutta alueelle, jossa asuu pääsääntöisesti lapsiperheitä.

Suuri ihmetys ja pettymys Gerby–Västervik-alueella on, kun asukkaille luvattuja päivähoitopaikkoja ei vain tule. Nyt perheet kuljettavat lapsiaan muun muassa Sundomiin, Ristinummelle ja keskustaan päiväkotiin. Siitä huolimatta tyhjä tontti annetaan mieluummin muiden kaupunkien nuorten lastensuojeluyksikköä varten kuin kaupunkimme omille lapsille päivähoitopaikaksi.

Vaasan kaupunginhallitus käsitteli 1.2.2021 valitusta, joka koski lastensuojeluyksikön sijoittumista Rajalahdentielle. Vain Mauri Ollila (ps.) ja Harri Moisio (vas.) puolsivat valitusoikeutta. Näin hallitus sinetöi, että Mehiläinen saa tontille rakentaa.

Siirron puolesta sosiaalisessa mediassa lobannut ja hanketta vastustaneita sekä alueella asuvia vaasalaisia moittinut Saukkorannan toiminnanjohtaja ja RKP:n kaupunginvaltuutettu sai haluamansa. Gerby skolanin vanhempainyhdistykseltä tai pohjoisten alueiden toimikunnalta tulleet viralliset oikaisuvaatimukset eivät paljoa painaneet.

Kaupungin kirjaamoon tulvi palautteita ja 235 ihmistä allekirjoitti vetoomuksen oikaisuvaatimuksen puolesta. Jälkikäteen ajatellen tehty työ oli yhtä tyhjän kanssa. Kuntalaisten perustuslaillinen oikeus mahdollisuudestaan vaikuttaa elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon ei tässä asiassa toteutunut.

Tämä tapaus on yksi kulisseissa tapahtuvista suhmuroinneista, joissa käytetään hyväveli-verkostoa häpeämättä hyväksi tavoitteiden saavuttamiseksi.

Kyse ei ole yksittäistapauksesta, vaan vuosien varrella on saanut huomata, että päätöksenteon läpinäkyvyys ”onnellisten kaupungissa” on vain kauniita puheita, ei muuta.

Päivi Karppi (ps.)

Anne Rintamäki (ps.)

Vaasa

Kommentoi