Lukijoilta: Vaasan edelleen kurjistuva talous

Kaupunkimme voimakaksikko Batman ja Robin eli Häyry ja Karjalainen julistivat taas kerran (Pohjalainen 1.11.), että ”Vaasa selviää”. Näin on julistettu useita vuosia. Aina on luvattu, että alijäämä hoituu. Siteeraan mm. nykyistä kansanedustaja Matias Mäkystä, joka kirjoitti Pohjalaiseen otsikolla ”Kaupunki kehittyy ja alijäämä häviää”.

Mäkynen, olisiko selityksen paikka, ettei oletettu kompetenssi kansanedustajana romahda? Eipä ole alijäämä hävinnyt mihinkään eikä häviä ensi vuonnakaan.

Olemme jo vuosia Kaj. C. Tuomisen kanssa varoittaneet, että Vaasan johdon ja löperön valtuuston valitsema tie johtaa ns. jorpakkoon. Nyt korotetaan kunnallisveroa jo toista vuotta peräkkäin ja väitän, että sitä korotetaan taas 2020.

Siis, vuonna 2020 Vaasan pitäisi supistaa käyttötalouden yli 37 miljoonan euronalijäämää € 20 miljoonalla ja tehdä 20 miljoonan euron tulos. Veron korotus tuo 7 miljoonaa ja 2 prosentin leikkaus samoin 7 miljoonaa. Karjalainen väittää, että lomarahojen palautus ennalleen (ei ole muuten vielä palautettu) ja palkankorotusten (ei ole vielä korotettu) kautta tuleva lisätulo tuo 6 miljoonaa euroa.

Entäs jos onkin tulossa kaikkien aikojen lakkokausi? Lakkokorvauksista ei makseta veroa…

Häyryltä ja Karjalaiselta jää jutussa täysin selvittämättä millä tuo budjettiesityksen 20 miljoonan tulos syntyy. Tietysti kaupunki voi vaatia Vaasan Sähköltä ja Vaasan Vedeltä korkeampia osinkoja. Mutta se lisää vain piiloverotusta eli tosiasiallisesti kunnallisvero nousee välittömästi 0,5 % ja välillisesti sähkö- ja vesimaksujen korotuksin. Siis, kertokaa kuinka tuo oletettu tulos saadaan aikaan, faktaperusteisesti eikä ”arvioiden”.

Vaasan surkea talous saadaan oikaistua vain sillä, että käynnistetään välittömästi yt:t koko henkilöstön (sekä kaupungin että kaupunkikonsernin) porrastetuista lomautuksista. Nyt päätetyt 25 henkilötyövuoden yt:t ovat pelkkää piipertämistä. On turha selittää, että ”yritykset investoivat ja väestö kasvaa hieman”. Kannattaisi selvittää se väestönkasvun laatu ja miettiä paljonko se tuottaa nettotuloja. Vai meneekö miinukselle tarvittavien eri tukien muodossa?

Vaasan johto uhoaa jatkuvasti kaupungin vetovoimatekijöillä. Luettelen muutamia: Maamme korkeimmat kulttuurikulut/asukas (joita palveluja käyttää vaasalaisten pieni vähemmistö ja mustasaarelaiset melkein ilmaiseksi), maamme pisimmät jonot erikoissairaanhoitoon ja helpotusta ei näy, jatkuvasti kohoava kunnallisveroprosentti, yksi korkeimmista velkaantumisasteista/asukas Suomessa, maine ruotsinkielisenä kaupunkina, kallis ja ylimitoitettu urheilurakentaminen (katsojia niin lätkä- kuin potkupallomatseissa keskimäärin reilusti alle 3 000). Elisa-stadionin tuli olla kustannusneutraali, nyt stadion syö kaupungin niukkoja rahoja kun käyttäjiä ei ole jne., jne.

Wasa Station -projekti pitäisi ehdottomasti perua, koska mitä ilmeisimmin asiaan perehtymätöntä valtuustoa vedätettiin perusteellisesti (kukahan ja kenen toimesta).

Vaasan valtuustoa viedään muutenkin kuin pässiä narussa. Kaupungilla ei ole varaa tuohon hukkainvestointiin vaikka Maria Tolppanen (nyt jo kolmannessa puolueessaan) hehkutti investoinnin tuovan miljoonan tuoton kaupungille/vuosi.

Lasketaanpa hiukan: Investointi 50 miljoonaa euroa, Tolppasen mainitsema tuotto 1 miljoonaa = 2% brutto miinus kulut. Tolppanen, vaikuttaako lupaavalta? Väitän että eipä kyllä näytä…

Lisäksi kaupungin ainakin uutisoinnin perusteella sekava hyvä veli -organisaatiomuutos ei tuo tehokkuutta tai säästöjä.

Lisäksi Karjalainen nostettiin kaupungin kakkosmieheksi huolimatta lukuisista epäonnistumisistaan Vaasan taloushallinnossa.

Häyry ja Karjalainen, olisiko aika vetää johtopäätökset ja antaa ohjakset parempiin käsiin ennen kuin romahdamme kriisikunnaksi?

Henrik Gräsbeck

Vaasa

Kommentoi