Lukijoilta: Vaasan johdon lupaus 14.12.2018

Lainaan tähän aluksi Katariina Paajasteen kirjoitusta (Pohjalainen 14.12.2018), jossa hän oli ollut yhteydessä Vaasan kaupungin johtoon koskien kaupungin johdon vaitonaisuutta kritiikkiin kaupungin taloudenpidosta.

Hän oli yhteydessä seuraaviin henkilöihin: Berg, Strand, Viinamäki, Häyry, Karjalainen. Ainoastaan Viinamäki kommentoi seuraavasti (lainaus jutusta): ”Arvostan sitä, että kuntalaiset ovat kiinnostuneita kaupungin taloudesta ja verorahojen käytöstä (rohkenen epäillä, taitaa ennemminkin pelottaa) sekä ottavat kantaa asioihin.”

Hieno juttu! Meillä on selkeä taloussuunnitelma (julkisuuteen, kiitos), miten kaupungin kumulatiivinen alijäämä katetaan. Käyttötalouden puolella olevat ongelmat olemme saaneet tasapainoon (miten, esittäkää selvitys).

”Käyttötalouteen liittyen viime vuosien aikana olemme toteuttaneet erittäin merkittävät säästötoimenpiteet”, Viinamäki kommentoi.

Viinamäki, voitteko kertoa julkisesti veronmaksajille nämä säästötoimenpiteet? Ja tarkoitan todellisia säästöjä, en esimerkiksi säästöjä, joissa käyttötalouden kuluja on siirretty investoinneiksi.

Samassa jutussa Häyry sanoo seuraavaa: ”Koska kyse on kokonaisuudesta irrotettuja väittämiä (Häyry, esittäkää perustelu tähän), valmistelee kaupunki tavan, jolla kootusti (mikä typerä sana) avataan tätä talouskokonaisuutta, kommentoi Häyry.” Jutun seuraavasta kappaleesta myös lainaus: ”Kaupunki avaa lähiaikoina kootusti (mikä typerä sana) omasta toimestaan tätä talouskokonaisuutta, toteavat yhdestä suusta Berg ja Strand.”

Lähiaikoina. Hmm… Mielenkiintoinen aikaväittämä. Paajasteen kirjoitus oli lehdessä 14.12.2018, joten hän on puhunut jutussa mainittujen henkilöiden kanssa 2–3 päivää aikaisemmin (minun oletukseni, mutta kuitenkin ennen 14.12.18).

Tätä kirjoittaessani on 6.1.2019 ilta. Jos on olemassa selkeä taloussuunnitelma kumulatiivisen alijäämän kattamiseen vuoteen 2020 mennessä sekä strategia ja toimenpidesuunnitelma sekä budjetti siitä, miten Vaasan kaupungin hurjan suuret miljoonainvestoinnit saadaan tuottaviksi veronmaksajien kannalta, luulisi, ettei ota kovin kauan lähettää ko. tiedostot Pohjalaisen julkaistavaksi.

Väitän edelleen että Vaasalla ei ole pitkäjänteistä investointi- ja talousstrategiaa. Kaupungin johto näyttää pelaavan aikaa. Hitaita ovat herrojen kiireet…

Häyry, Berg, Strand, Karjalainen, Viinamäki, odotamme avaustanne kootusti tehdystä tavasta kertoa veronmaksajille, miten käyttötalous tulee kuntoon ja kuinka ylisuurista investoinneista tulee nettohyötyä veronmaksajille.

Näyttää nyt kyllä siltä että ”talouskokonaisuus” ei tosiaankaan ole kaupungilla hallussa…

Henrik Gräsbeck

Vaasa

Kommentoi