Lukijoilta: Vaasan keskussairaalan tulee lopettaa suomenkielisiin opiskelijoihin kohdistuva syrjintä

MTV uutisoi 15.4.2021 neljästä sairaanhoitajaopiskelijasta, joihin on kohdistunut syrjintää huonon ruotsin kielen taitamattomuudesta harjoittelujaksolla. Tällaisen ei tule missään nimessä olla sallittavaa, vaikka mitenkä enemmistö keskussairaalan palveluita käyttävä olisikin äidinkieleltään ruotsinkielisiä.

Tämän kaltainen toiminta voi pahimmillaan aiheuttaa sen, ettei jatkossa ole mahdollista saada riittävästi palvelua molemmilla kotimaisilla kielillä ja sittemmin johtaa määrärahojen leikkauksiin entisestään.

Ongelma tokikaan ei ole uusi, sillä olen kuullut vastaavanlaisesta toiminnasta jo vuosia eri tahoilta, jotka ovat suorittaneet harjoittelunsa Vaasan keskussairaalassa.

Jo toimiessani Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijakunnassa kuulin yksittäisistä tapauksista jälkikäteen, jolloin ei näille enää voinut tehdä mitään.

On suorastaan hälyttävää, ettei näistä tapauksista uskalleta puhua heti avoimesti eteenpäin siinä pelossa, että opiskelija voi pahimmillaan menettää opintotukensa ja saada hylätyn harjoittelusta.

Mielestäni tällaiselle tulisikin tehdä loppu mahdollisimman pian, ennen kuin potilaiden terveydenhoidon saanti vaikeutuu ja opiskelijat voisivat saada miellyttävän, sekä opettavaisen kokemuksen harjoittelustaan. Sairaanhoitajille on jatkossakin kysyntää ja uusia osaajia tarvitaan jatkuvasti, eikä ainakaan nykyisellä tavalla saada opiskelijoita sitoutettua jäämään Vaasaan.

Kielen taitamattomuus ei saa olla syy syrjinnälle missään eikä koskaan.

Joni Lehtonurmi

Kokoomusnuorten liittohallituksen jäsen

kuntavaaliehdokas

Vaasa

Kommentoi