Lukijoilta: Vaasan keskusta vetää väkeä

Jopa pääkirjoituksessa on voivoteltu, kuinka Vaasan keskikaupunki on näivettymässä.

Täytyy olla sokea, ellei ole hoksannut rakennusnostureita, jotka ovat maamerkkejä uuden rakentamisesta. Myös vanhempaa rakennuskantaa saneerataan ulkoa ja sisältä ja kunnallistekniikkaa uusitaan.

Kerrostaloja on rakennettu paljon, jotta ihmiset voisivat tulla asumaan keskustaan. Kokonainen teatterikorttelikin. Kirjaston suunnalle on rakennettu kolmen talon ryväs. Yksittäisiä taloja on rakennettu ja rakenteilla monia. Jopa parhaalle paikalle Rantakadullekin on vielä tulossa uusi kerrostalo. Juuri kerrottiin lehdessä, että Kirkkopuistikollekin sovitetaan vielä pari kerrostaloa. Eivät rakennusfirmat ala rakentamaan kerrostaloja tyhjilleen. Asukkaiden perässä tulevat erilaisten palvelujen tuottajat ottamaan uusiltakin asukkailta ostovoiman itselleen.

Wärtsilän siirtyminen keskustasta Vaskiluotoon antaa uusia mahdollisuuksia kaupunkisuunnittelulle. Suurimpaan halliin konserttisali ja muihin rakennuksiin tiloja muille kulttuuri- ja liikuntaharrastuksille. Tehdashalli kestää nuorisonkin temmeltää.

Kaasubussit rahtaavat ihmisiä keskustaan shoppailemaan tai siideriä siemailemaan tai vain muuten oleskelemaan ja kansainvälistynyttä ilmapiiriä aistimaan. Onhan Vaasa kansainvälinen energiaklusteri. Pakolaiset tulevat kotoutumaan keskustaan suomalaisiin ja suomalaisiin elintapoihin. Toissa vuonna vaasalaiset puhuivat 97 eri äidinkieltä ja edustivat 120 eri kansalaisuutta.

Vaasa on myös opiskelukaupunki. Ulkomaalaisiakin opiskelijoita näkee paljon. Pitäisi vaan saada työpaikkoja lisää, että heistä suurempi osa voisi jäädä tänne töihin ja veroja maksamaan.

Syntyvyys on maassa reilusti alle sen rajan, millä kansa pysyy elinvoimaisena. Onneksi nettomaahanmuutto Vaasaan on ollut positiivista, mikä on taannut asukasmäärän kasvun. Suhteellisen suuri ulkomaalaistaustaisten lasten ja nuorten määrä estää kaupungin väestön ikärakenteen huononemisen.

Pakolaisnaisille on Suomi varmaankin ihanteellinen maa synnyttää, kasvattaa ja kouluttaa lapsia verrattuna lähtömaihinsa.

Samalla iäkkäämmästä päästä kuolleisuus lisääntyy suurten ikäluokkien tullessa matkansa päähän.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kommentoi