Lukijoilta: Vaasan kriisiytyvä talous

Täytyy taas kommentoida paria Pohjalaisen (11.6. ja 12.6.) julkaisemaa artikkelia Vaasan taloudesta. On suorastaan uskomatonta lukea, että otsikolla ”Valtuusto murehtii taloutta” (11.6.) julkaistussa jutussa valtuutetut ovat huolissaan Vaasan taloudesta. Nämä samat valtuutetut (valtaosaltaan) ovat olleet vuosien ajan saattamassa Vaasan talouden tähän surkeuden tilaan omilla typerillä ja ylimitoitetuilla investointipäätöksillään, joissa ei ole ollut minkäänlaista realismia.

Nyt ollaan vaatimassa talouden tasapainottamissuunnitelmia, joita minä ja mm. ansiokkaasti kirjoittava Kaj C. Tuominen olemme vaatineet useita kertoja. Mutta ei, niitä ei voi julkaista, koska niitä ei ole.

Menneiden vuosien budjetointi on hoidettu hutiloiden, ilman todellisia faktoja. On jaettu rahaa aivan holtittomasti Elisa-stadioniin (katsoja- ja käyttäjämäärät putoavat kuin lehmän häntä), jäähalliin, laivaan, Wasa Stationiin jne. Sairaalan H-talo nielee noin 70 miljoonaa. Ja nyt nämä farisealaiset ”murehtivat”…

Valitettavasti Strand, Berg ja molemmat Mäkyset pääsivät karkuun eduskuntaan mutta ehkä he saavat siellä vähemmän vahinkoa aikaan.

!2.6. julkaistussa jutussa Vaasan talousjohto sanoo, että ”vaikeaa tulee olemaan”. Tulee olemaan paljon vaikeampaa kuin luulettekaan.

Vaasasta tulee taatusti kriisikunta, sillä käyttötalouden 33 miljoonan euron ylijäämästä ei millään saada katetuksi 20,3 miljoonaa vuoden 2020 loppuun mennessä, sanokoot Häyry ja Karjalainen mitä tahansa.

Olen useissa kirjoituksissani varoittanut tästä kriisikuntariskistä mutta kaupungin johdosta on vain viestitty, että näin ei käy. Kyllä käy.

Ainoa vaihtoehto on, että Vaasan veroprosenttia pitää nostaa ainakin 1–1,5 prosenttiyksikköä, on pikaisesti myytävä Vaasan Sähkö (onko tarjouksia jo pyydetty?), ehkä myös muuta veronmaksajien omaisuutta.

Nämä vasta ovatkin merellisen menehtyjän (tämä ei ole kirjoitusvirhe) hienoja uusia vetovoimatekijöitä, eikö vain? Miltä kuulostaa, veronmaksajat?

On huolestuttavaa, ettei kaupungin talousjohtaja osaa ennustaa, kuinka valtiovarainministeriön arviointi vaikuttaa Vaasaan.

”En osaa sanoa”, lausuu taloudesta vastaava Karjalainen. Kannattaisi ottaa selvää.

Karjalainen sanoo uskovansa ”…että Vaasan kaupunki saa säästötavoitteet hoidettua omin voimin.”

Olisi hyvä kaupunkilaisten saada tietää millaisiin faktoihin tämä usko perustuu. Suunnitellut säästöt (2.5%) hallintokunnille eivät tule riittämään. Se, mitä on uutisoitu kaupungin yt-neuvotteluista, ei myöskään rohkaise uskomaan, että jotain saadaan aikaan.

Kaupungin tulisi todella virtaviivaistaa ylisuurta organisaatiotaan ja silloin tulisi puhua sadoista irtisanottavista henkilöistä ja mm. ruotsin kielestä johtuvista päällekkäisyyksien purkamisesta. On naurettavaa lukea, että Vamiasta irtisanotaan 16 henkilöä mutta samaan syssyyn heidät pyritään työllistämään muualle kaupungin organisaatioon. Missä säästö? Pelkkää näpertelyä.

Valtuutetut ja erityisesti Häyry ja Karjalainen, nyt on todella aika alkaa tekemään päätöksiä ja lopettaa lusmuilu!

Henrik Gräsbeck

Vaasa”

Kommentoi