Lukijoilta: Vaasan poliisi ei kunnioita suojatietä

Nyt sekin on nähty, ettei poliisikaan ei anna Vaasassa tilaa suojatien ylittäjälle. Asiasta on keskusteltu pitkään, itsekin olen siitä vuosien ajan kirjoittanut mielipidekirjoituksia.

Torstaina 31.10. kello 15.05 Konepajakadulla Olympiakorttelin risteyksessä kaupungin suunnasta Klemettilään päin poliisin Maija ajoi viiden auton jonossa keskimmäisenä suojatien yli, välittämättä jalankulkijasta.

Huomasin jalankulkijan vastakkaisesta suunnasta jo kaukaa, vaikka matalat puut peittivät näkyvyyttä. Hiljensin ja pysäytin ajoissa ja näytin jalankulkijalle, että voi ylittää kadun. Hän kuitenkin odotti, kadun toisella puolella lähestyi jono autoja.

Yksikään auto ei pysähtynyt suojatien eteen. Kiinnitin huomion noin 50 metrin päässä lähestyvään poliisiautoon ja jännityksellä seurasin, kuinka käy. Jono oli aika harva ja kulki rauhallisesti, ruuhkaa ei ollut, ensimmäisellä autollakin olisi ollut hyvin aikaa pysäyttää suojatien eteen.

Näkyvyys risteyksessä on hyvä kaupungista päin. Sää oli kirkas, aurinko paistoi. Risteävää liikennettä ei ollut, risteyksessä Konepajakadulla on etuajo-oikeus. Suojatielle pyrkivä selvästi odotti yli pääsyä. Mikään ulkoinen tekijä ei estänyt autoilijoita huomaamasta jalankulkijaa.

Kysymys on taas autoilijoiden suojatiekäyttäytymisestä, suojatien kunnioittamisesta, varsinkin Vaasassa. Ajoväylän etuajo-oikeus vielä korostaa tätä omahyväistä asennetta, että muista ei tarvitse välittää, minä itse menen ensin. Tässä tilanteessa ehkä liikenteessä havaitun poliisin pelko rauhoitti jonon vauhtia ja kiinnitti autoilijoiden huomion pois suojatiestä?

Mutta mikä kiinnitti poliisin huomion pois liikenteestä ja suojatiestä? Mikä kiinnitti poliisin huomion pois siitä, että muut autot eivät kunnioittaneet suojatiesääntöä? Siinä olisi ollut useamman sakon kirjoittamisen paikka. Ja vähän hassusti, myös itselleen!

Maija ei ollut hälytysajossa ja jatkoi matkaa kaikessa rauhassa. Jos itselläni olisi ollut aikaa muutama sekunti enemmän, olisin hypännyt ulos autosta ja pysäyttänyt poliisiauton reippaasti osoittamaan, mitä tuli tehtyä. Mitä olisi seurannut provokatiivisesta käyttäytymisestäni ja mahdollisesta ”liikenteen häiritsemisestä”, siitä en olisi välittänyt. Mutta olisin saanut poliisin kiinni verekseltään.

Mitä tähän sanoo Pohjanmaan poliisilaitoksen päällikkö kyseisille konstaapeleille? Nyt on ankaran laiskanläksyt paikka! Mitä poliisipäällikkö vastaa tähän julkiseen kyselyyni tilanteesta?

Tämä on ankaran laiskanläksyn paikka myös kaikille siinä autojonossa! Ja muillekin. Huomio suojateihin!

Risto Holtti

Maalahti

Kommentoi