Lukijoilta: Vaasan taloudesta (taas kerran!)

Vaasan vuoden 2019 tilinpäätöksen tulisi olla (toivottavasti) valmis maaliskuun 2020 loppuun mennessä. Asiaa kommentoi konsernihallinnon johtaja J. Karjalainen (Ilkka-Pohjalainen 4.2.) Hänen mukaansa talouden 33 miljoonan alijäämä on nollattava vuoden 2020 loppuun mennessä, muuten uhkaa kriisikuntastatus.

Uskokoon nollaukseen, ken tahtoo. Kuluneina neljänä vuotena kaupungin johto/valtuusto ei ole kyennyt tekemään mitään ratkaisevia rakennemuutoksia, jotta vältyttäisiin talouden romahdukselta.

Kaksi veroäyrin korotusta tuli liian myöhään, sama kuin laskisi pakkasella housuihin. Hetken lämmittää mutta kohta paleltaa kahta kauheammin.

Kaupungin ylisuurta organisaatiota tulisi pienentää ja ottaa koko henkilöstön lomautukset määräajaksi käyttöön. Myös VVM:n neuvotteleva virkamies Vesa Lappalainen (Ilkka-Pohjalainen 6.2.) sanoo (yleisellä tasolla, niinpä), että on aika puuttua rakenteisiin.

Kaupungin asettama noin 2,5 %:n säästötavoite on pelkkää näpertelyä, mutta kun päättäjien uskallus ei riitä… Esimerkiksi opetustoimen osalta kolmen päivän lomautussuunnitelma on naurettava. Sitä vastustetaan muka lasten eduilla. Mitä vielä!

Annetaan lasten käydä rauhassa koulua ja lomautetaan opettajat kesällä. Opettajien kannalta on aivan sama, koska lomautus toteutetaan.

Kaupunginjohtaja Häyry kommentoi (Ilkka-Pohjalainen 6.2.) taloustilannetta kertomalla, että menojen ja tulojen tasapaino alkaa löytyä. Ehkä alkaa, mutta ei vielä moneen vuoteen. Alijäämän selätys jää kyllä Häyryltä tekemättä.

Kuntaliiton julkaisemien vuoden 2019 tilinpäätöstietojen perusteella Vaasan ylijäämä olisi 2,3 miljoonaa (ihme, ettei Häyry tiennyt tätä kertoa). Siis yli 30 miljoonan euron alijäämä pienenee 2,3 miljoona euroa. Hmm, eipä vaikuta hyvältä. Lisäksi lainakanta on kasvanut 31 miljoonalla.

Nyt olisi hyvä olla säästössä ne Elisa-stadioniin ja jäähalliin turhaan hukatut veronmaksajien kymmenet miljoonat eurot. No, meneehän sentään Sportilla ja Vepsulla mukavasti…

Sekä kaupungin johdon että valtuuston on aika alkaa tehdä rohkeita, talouden faktoihin perustuvia päätöksiä ja unohtaa joutava poliittinen peli. Muuten hukka perii.

Myös toimittaja Jari Jurkka tökkäsi lusikkansa soppaan (Näkökulma/Ilkka-Pohjalainen 10.2.) mielestäni hieman oudolla asenteella.

Hän kirjoitti mm., että Vaasan seudun kansanedustajien pitäisi toimia valtiovarainministeriön ja ministeri Kulmunin suuntaan ajatuksella, että estettäisiin kriisikuntamenettelyn käynnistys. Mitä? Miksi? Jurkka on siis sitä mieltä, että Vaasan taloutta ei pidäkään tervehdyttää.

Ulkopuolisia tullaan nimittäin tarvitsemaan joka tapauksessa, sillä on jo nähty, ettei Vaasa kykene itse niitä päätöksiä tekemään.

Vielä kommentti Jurkan ajatuksiin kaupungin varakkuudesta.

On ihan turha retostella kaupungin omaisuusarvoilla. Ne ovat vain tasearvoja eikä niiden reaalista arvoa ole mitattu markkinoilla.

Ainoat myytävät ovat Vaasan Sähkö ja Vaasa Vesi ja jos ne myydään, niin tiedetään mitä siitä seuraa…

Esimerkiksi rakennuskanta on enemmän tai vähemmän vanhaa ja ostajien löytyminen mahdollisessa myyntitilanteessa on enemmän kuin epävarmaa, saati sitten käyvän hinnan saaminen. Kun ostaja tietää, että on pakko myydä, saatu hinta ei tule olemaan häävi…

Henrik Gräsbeck

Vaasa

Kommentoi