Lukijoilta: Vaasan tilanne

Suomessa on luonnollinen väestönkasvu kääntynyt laskuun. Jo muutaman vuoden ajan on kuollut enemmän ihmisiä kuin lapsia on syntynyt. Jo joka seitsemäs syntynyt lapsi oli toissa vuonna ulkomaalaistaustainen.

Vaasan on pelastanut kansainvälistyminen. Se näkyy elinkeino- ja väestörakenteessa. Noin 6 000 vaasalaisen äidinkieli on muu kuin suomi tai ruotsi. Viime vuonna Vaasan ja muiden kuntien välinen nettomuutto oli miinus 199, mutta nettomaahanmuutto oli plus 252. Lisäksi luonnollinen väestönlisäys oli 28.

Vaikka Vaasan työpaikkaomavaraisuus oli 125 prosenttia, niin työttömyysaste oli tämän vuoden maaliskuussa 7,6 prosenttia. Se tarkoittaa sitä, että Vaasassa sijaitsevien yritysten työntekijöistä tuhannet asuvat lähikunnissa. Eniten pendelöidään Mustasaaresta.

Asuntotilanne on Vaasassa hyvä, rakentaminen on ollut vilkasta. Keskustakin on saanut lisää elin- ja ostovoimaa. Viime vuonna rakennettiin 418 uutta kotia, mutta asukasmäärä nousi vain 84 asukkaalla. Rakennusyhtiöillä näyttääkin olevan paljon myymättömiä tai varaamattomia asuntoja. Pikipruukilla on lisäksi tarjolla paljon vuokra-asuntoja.

Ratikkalinjan rakentaminen Vaasan kokoiseen kaupunkiin on liian kallis ratkaisu, mutta nyt on saatavilla duoraitiovaunuja. Niissä on sekä rautatien että raitiotien sähköjärjestelmät. Sellainen voisi viedä Vaasan satamasta Aurora Botnialta turistit Seinäjoen Ideaparkkiin shoppailemaan ja Härmän Powerparkkiin huvittelemaan.

Tiheään pysähtyvänä duoraitiovaunu voisi poimia työntekijöitä Seinäjoelta kyytiin ja tuoda tulevalle akkutehtaalle ja aina Vaskiluotoon Wärtsilän Smart Technology Hubiin asti. Toivottavasti joku rautatieyhtiö laskee sen kannattavaksi toteuttaa, kun rautateiden henkilöliikennekin kohta avautuu kilpailulle.

Sininen tie ja Eurooppatie 12 tarvitsee uuden laivan meritien osuudelle Merenkurkun yli siltaa tai tunnelia odoteltaessa. Ihmettelen, miksi mikään yksityinen varustamo ei laskenut sitä reittiä kannattavaksi.

Väestön ikääntyessä sote-palvelujen tarve lisääntyy. Keskittämällä palvelut Hietalahteen saadaan palvelutuotantoa tehostettua.

Penkkiurheilijoitten palveluihin, urheiluviihdenäyttämöihin ja katsomoihin, on laitettu kohtuuttomasti yhteistä rahaa. VPS:n menestys ei ollut kentästä kiinni.

Kaupungin pitää jättää Wasa Station kokonaan yksityisille.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kommentoi