Lukijoilta: Vaasan viimeaikaiset uutiset

On hämmentävää lukea Pohjalaisen sivuilta Vaasan viimeaikaisista tapahtumista ja sattumuksista

Case Wärtsilä/Vaskiluoto on hieno ja toteutuu vauhdilla, voitaneen todeta, että Vaasan päättäjistä huolimatta ja toki heidän tässä poikkeusasiassa ripeästä toiminnasta, kiitos siitä.

Mikä sitoo Wärtsilää Vaasaan, no tietysti sen erinomaiset osaajat, eli Vaasan seudulla asuvat työntekijät, ei heitä niin vain voida toisaalle siirtää, mutta yrityksen pitää kehittyä.

Vaasassa mielellä mennään kulloinkin jonkin omituisen maneerin taakse, nythän se on ”energiaklusteri”, jota hoetaan kyllästymiseen asti ja tuntuu että päättäjät paukuttelevat henkseleitään siihen malliin, että muut tärkeät asiat hukkuvat siitä kumpuavan kumun alle.

Muistammeko vielä sen ”ruotsin kieli on Vaasan rikkaus” -hokeman, siitä on viimevuodet oltu varsin hiljaa.

Asiaan mennäkseni, niin on ollut hämmentävää lukea, kuinka päättäjät keskustelevat Wasa Station -hankkeesta lehtien palstoilla ja hakevat tietoa lähinnä siitä, että mitenkähän pääsemme eroon YIT:n kanssa tehdystä sopimuksesta. Jos tällaista keskustelua on käytävä, niin se pitää käydä tiukasti neljän seinän sisällä, eikä julkisuudessa.

Keskustelu roihahti käyntiin, kun YIT ilmoitti löytäneensä kohteeseen ulkomaisen hotellioperaattorin, joka toteuttaisi kohteeseen lähes 200 huoneen hotellin, lottovoittoko Vaasalle? Tuntuu lähes hämmentävältä, että joku uskoo Vaasan alueeseen noin voimakkaasti, että lähtee moiseen investointiin. Iloitahan Vaasassa siitä pitäisi, mutta mitä tapahtuikaan. Päättäjät aloittivat älämölön, että millähän summalla herranjestas nyt päästään eroon YIT:n kanssa tehdystä sopimuksesta, jonka kansanvaltainen valtuusto on jo hyväksynyt 2017.

Eikö nyt yhtään tajuta sitä, että minkälaisen signaalin päättäjät antavat kaikille niille tahoille, jotka mahdollisia sijoituksia Vaasaan suunnittelevat. YIT sinänsä on alalla huomattava toimija ja siellä seurataan taatusti herkällä korvalla, mitä Vasassa puhutaan, ihan käy sääliksi energistä paikallisjohtaja Snellmannia.

Tällainen toiminta on täyttä myrkkyä kaikille tahoille, jotka edes harkitsevat sijoituksiaan Vaasaan. Päättäjät nähtävästi katsovat, että on hyvä saada uusi Mansikkasaari/siilot/yms. kohde vielä lähemmäs kauppatoria, sillä noinhan siinä käy, jos tämä hanke ei liikkeelle lähde, oltiin sen todellisesta järkevyydestä nyt sitten mieltä tai toista.

Jos ollaan toista, niin olisi silloin aikanaan pitänyt toimia toisin (ja ottaa tähän hankkeeseen luokkaa 6 000 henkeä vetävä monitoimihalli, jollaisia nykyisin ydinkeskustoihin toteutellaan, ja jättää Kuparisaaren investoinnit sikseen).

Olen jo noin 20 vuotta sitten ”pystypalaverissa”, silloiselle valtuusto pj:lle Håkan Nordmanille ehdottanut kaupunkia hankkiutumaan eroon parhaalla rantarakentamispaikalla sijaitsevasta Påttin puhdistamosta, keinolla, jossa gryndereille annetaan alueelta laadukasta rakennusmaata ja osin sitä vastaan he rakentavat uuden puhdistamon jonnekin Stormossenin alueelle.

Siihen Håkan, että ”onpa hyvä idea”. No mitäpä on tapahtunut, Påttiin on varmasti sen jälkeen investoitu vähintään 50 miljoonaa euroa ja lieterekkaralli jatkaa ajoaan Stormossenille.

Kaiken kukkuraksihan Pått ottaa vastaan osin Vaasan naapurikuntienkin jätöksiä, lisäksi se haju ja estetiikkahaittojen lisäksi raiskaa Vaasan olohuoneeksi talvisin kuuluvaa Varisselkää lämpimillä laskuvesillään ja näin lyhentää sen käytettävyyttä parhailla kevätkeleillä, yms.

Mielestäni tuo Pått pitäisi ampua kuuhun tai vähintään siirtää Stormossenille, mutta ei ole kuultavissa minkäänlaista keskustelua siitä aiheesta. Aikovatko päättäjät pitää Påttin nykyisellä paikallaan hamaan tulevaisuuteen?

Tässäkin asiassa on YIT nyt joutunut sijaiskärsijäksi, osin kiitos Vaasaan pesiytyneen omituisen ja ilmeisen katkeroituneen, joka asiasta valittavan mielensäpahoittajarenkaan toimesta.

Suurin menettäjä ovat tietysti Vaasa ja vaasalaiset, jotka eivät saa nykyaikaista laadukasta ranta-asumista aikaiseksi, vai luullaanko, että joku muuttaa Vaasaan syystä, että pääsee asumaan Klemettilän alueen teollisuusmiljööseen, mihin nykyinen asuntotuotanto näyttää suurelta osin suuntautuvan.

Täällä Tampereella louhitaan parhaillaan uutta jätevedenpuhdistamoa maanalaiseen kallioluolaan, jolloin nykyinen puhdistamo voidaan siirtää pois Pyhäjärven ranta-alueelta, asuinrakentamisen alta.

Tämä oksennus vain syystä, että alkuperäisenä kalastajakatulaisena ja koko työhistorian, tuon ”energiaklusterin” palveluksessa Vaasassa tehneenä pitkälti turhauduin tähän Vaasan nykytilaan, mikä on vallinnut jo pitkään. Onhan Vaasa pudonnut Suomen merkittävimpien kaupunkien joukosta harmaaseen keskimassaan.

Tätä kehitystä ei edesauta, että kunniakkaan ja yli 60 000 levikin aikoinaan omaavan Vaasa-lehden raunioille rakennettu Pohjalainenkin loppuu ja sulautuu seinäjokelaismediaan. Näin Vaasa jää ilman omaa suomenkielistä sanansaattajaa, jollainen on jokaisessa merkittävässä suomalaiskaupungissa.

Vaasa on hieno ja historiaakin omaava kaupunki, on surullista jos se ei pysy kaupunkiseutujen kovenevassa kisassa mukana. Nyt se ei siltä näytä, katseet kääntyvät yksinomaan päättäjiin ja heidän kyvykkyyteensä.

Martti Manner

Tampere

Kommentoi