Lukijoilta: Vahdinvaihto

Laivan kippari on vaihtumassa Seinäjoella. Jorma Rasinmäki käteltiin eläkkeelle ja Jaakko Kiiskilä aloittaa kaupunginjohtajan tehtävän 14.9. Kaupunki saa nuorekkaan, mutta kuntajohtajana kokeneen moniosaajan kapteenikseen.

Paluumuuttajana Jaakko tuntee seudun entuudestaan ja monet toimijat kaupungissa. Voidaan ajatella myös, että Nurmossakin asuneena Jaakko tasaa kuntaliitoksen töyssyjä. Kaupunkia on syytä jatkossa kehittää myös muualtakin kuin Ideaparkin ja keskustan väliltä.

Tärkeintä uuden kaupunginjohtajan valinnassa mielestäni on se, että kun astuu ”laatikon ulkopuolelta” kärkeen, voi perustellusti kyseenalaistaa ja uudistaa.

Hyviä käytänteitä tietenkin pitää vahvistaa.

Organisaation ulkopuolisen hakijan valinta kaupunginjohtajaksi nojautui varmasti valtuustossakin siihen, että toivomme saavamme virkakoneiston toimintaan muutoksia.

Muutoksia kaupunki tarvitseekin. Rasinmäen perintönä uusi johtaja saa velkaantuneen maakuntakeskuksen. Vuosien mittaan on tehty monin paikoin turhan komiaa ja ne laskut ovat nyt erääntyneet. Ylijäämät on syöty ja ilman tuntuvaa käännettä olemme Vaasan tiellä, kriisikuntana.

Kaupunginjohtajan vahdin vaihdos sattuu sikäli hankalaan hetkeen, että 2021 talousarvion laadinta on jo pitkällä. Talousarvioon liittyy tänä vuonna erityistä tuskaa, koska tulojen ja menojen suhde on pahasti pielessä. Koronan vaikutukset talouteen ovat merkittävät, joten säästöjä haetaan joka toimialalta.

Jos on virkamiehien vaikea keksiä säästökeinoja, meille päättäjille säästöpäätösten teko on yhtä hankalaa. Pahinta on se, että jokaisen säästetyn euron takana on kuntalaiselle tuotettu palvelu. Vastuullinen politiikka tarkoittaa kuitenkin sitä, että vaikeatkin päätökset tehdään tasapuolisuus ja oikeudenmukaisuus huomioiden.

Valtakunnan politiikka heijastuu kuntatasollekin. Oudoksuttavat pääministerin Marinin puheet kuuden tunnin työpäivästä ”tuottavuutta lisäämällä”. Miten vaikkapa hoitoalalla pystyttäisiin lisäämään tuottavuutta siten, että käsipareja ei lisätä? Marinin ehdotus toteutuessaan ajaisi kuntatalouden entistä syvemmälle kriisiin. Yksityisen sektorin kannalta Suomen kilpailukyky globaaleilla markkinoilla olisi mennyttä.

Karikoista huolimatta on oltava optimistinen tulevaisuuden suhteen. Maakuntakeskuksen menestys nojaa yrityksiin. Meillä niitä on onneksi paljon, etenkin pieniä ja keskisuuria. Merkittävä toimialamme, alkutuotanto ja elintarvikesektori on sikäli turvassa tyrskyiltä, että ruokaa tarvitaan joka päivä.

Koronarokote on toivottavasti pian käytössä ja päästään takaisin normaaliarkeen. Kapteeni Kiiskilä miehistöineen kääntää laivan myötätuuleen ja matka parempaan voi alkaa.

Aki Ylinen (kesk.)

Seinäjoen kaupunginhallituksen 2. vpj. Nurmosta

Kommentoi