Lukijoilta: Vahva Eurooppa on Suomen etu

Koronakamppailun ohella EU-politiikka on viime viikkojen aikana laajasti työllistänyt ja keskusteluttanut maamme hallitusta ja eduskuntaa. Terveys- ja taloustilanteen haasteet ovat pitkälti yhteisiä. Kaikki maat tarvitsevat pikaisesti enemmän rokotteita.

Viennistä riippuvaisten suomalaisten työpaikkojen ja hyvinvointipalveluidemme näkökulmasta on myös elintärkeää, että Euroopan taloutta saadaan elvytettyä. Itse elpymispaketti ei ole Suomen näkökulmasta optimaalinen, eikä kaikista Brysselissä tehtävistä päätöksistä tarvitse muutenkaan pitää, mutta parempia vaihtoehtoja ei tällä hetkellä ole pöydällä.

Isossa kuvassa on hyvä muistaa, että EU ei ole mikään kamreeriharjoitus. Kyse on myös vahvasti turvallisuudesta, geopolitiikasta ja yhteisistä arvoista. Yksin olemme taatusti sekä syrjässä että heikkoja.

Itse nostin elpymispakettiin liittyvässä välikysymyskeskustelussa täysistunnossa RKP:n ryhmäpuheenvuorossa kuitenkin esille sen, että myös Euroopan sisäistä kilpailua on tarkoin analysoitava.

Maailmanlaajuisesti, ja siten myös Euroopan sisällä, käydään todella kovaa kilpailua maiden välillä. Erityisesti maailmanlaajuisissa konserneissa käydään jatkuvaa taistelua siitä, tehdäänkö esimerkiksi tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa Suomessa, Italiassa, USA:ssa vai Kiinassa.

Koska Suomi on nettomaksaja, on erityisen tärkeää, että harjoitamme sellaista elinkeinopolitiikkaa, jolla turvataan maailmanlaajuisten konsernien toimintaedellytykset Suomessa.

Erityisesti keskittymällä systeemitason tutkimus- ja innovaatiohankkeisiin voimme samalla vahvistaa Suomen asemaa useissa eri globaaleissa yhtiöissä ja arvoketjuissa. Näin voimme myös houkutella aivan uusia kansainvälisiä toimijoita sijoittamaan juuri Suomessa harjoitettavaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan.

Vaasan seudun energiaklusterin toimijoille tulevat vuodet tulevat olemaan äärimmäisen mielenkiintoisia.

Alueemme innovaatioiden monipuolisuudesta kertoo myös mm. juuri kansallisesti lanseerattu Magis-peli, joka on kehitetty lasten hyvinvoinnin edistämiseen ja koulukiusaamisen ehkäisemiseen Vaasan seudun mielenterveysseuran ja Jyväskylän psykologian laitoksen yhteistyön voimin. Laajan projektin ohjausryhmän puheenjohtajana toimi valtuustokollega Anne Salovaara-Kero.

Viime Palloliiton hallituksen kokouksessa päätimme hakea investointitukea Uefalta muun muassa Pietarsaaren Jeppis Stadionille.

Jeppis Stadionia tuetaan 400 000 eurolla heti, kun kaikki rahoitukseen liittyvät palaset loksahtavat paikoilleen. Uudelle stadionille mahtuu noin 3 000 katsojaa.

Stadionilla voidaan järjestää myös muita tapahtumia, kuten konsertteja ja muita laulu- ja musiikkijuhlia. Uusi stadion täyttää myös Palloliiton maaotteluiden ja Eurooppa-liigan karsintaotteluiden vaatimukset. Jeppis Stadion vahvistaa omalta osaltaan pohjalaismaakuntien asemaa jalkapallo-Suomessa.

Taustalla teemme myös Palloliiton puolesta kovaa työtä sen eteen, että pohjoismaat yhdessä järjestäisivät naisten MM-kisat vuonna 2027.

Lopuksi toivon meille kaikille vielä jaksamista koronarajoituksien noudattamisessa. Valoisampia aikoja kohti mennään vielä.

RKP:n kansanedustaja Vaasasta

Kommentoi