Lukijoilta: Vai asiatonta

P. Kiviniemi on suivaantunut Alvarianian (Alvar Aalto -seura) kannanotosta, joka koskee Sedun Kirkkokadun tontin uudelleen järjestelyitä. Puhuessaan jopa kateudesta Kiviniemi tuntuu olevan närkästynyt suunnittelijan kohtelusta.

Alvarianian kannanotossa sanotaan: ”Kunnioitus ja ymmärrys Aalto-keskuksen arvoa ja merkitystä kohtaan sai seinäjokelaiset määrittämään itselleen sen ohjeen, ettei Aalto-keskuksen läheisyyteen pitäisi synnyttää korkeaa rakentamista. Tämä lienee syynä siihen, että Sedun päättäjät ovat antaneet suunnittelijalleen toimeksiannon, joka korostaa vaatimattomuutta, mitättömyyttä ja äärimmäistä mataluutta. Tällä lienee vältetty ’kilpailu Aallon kanssa’, ajatellaan”.

Kun keskusammattikoulu aikanaan sai tonttinsa juuri kaupunkioikeutensa saaneen kunnan lahjana, oli Aalto-keskuksen kehkeytyminen vielä niin nupullaan, ettei rakennusryhmän puhkeamista kukkaansa, joka sai maailmanmaineen, ymmärretty edes unelmoida. Jos 1960-luvun alussa olisi kristallipallosta nähty, millaiseen arvoon ja asemaan tontti 2000-luvulla on noussut, tuolle paikalle tuskin olisi ammattikoulua, eikä mitään muutakaan koulua, rakennettu.

Joku voi sanoa, että tuollainen spekulointi on arvotonta, koska kaupunki rakentuu eri aikojen edellytysten mukaisesti. Arvotonta ei kuitenkaan ole se, että kun Sedu nyt panee tontillaan kaiken uusiksi, tontin käyttöä voidaan arvioida kaupunkimme helmen, Aalto-keskuksen sekä tontin keskeiseksi muuttuneen sijainnin kannalta uudelleen.

Uskon kaupungin päättäjien ymmärtävän, ettei näin keskeisessä asemassa olevaa tonttia pidä rakentaa niin vajaatehoisesti kuin on suunniteltu eikä Aalto-keskukselle positiivista kontrastia pidä hakea oppilaiden autojen laajan parkkipaikan avulla.

Kun jo vuosikymmeniä sitten ymmärrettiin, että Aalto-keskuksen ympäristön suunnittelu vaati arkkitehtikilpailua, ovat perusteet läntisen tontin suunnittelun kilpailuttamisesta vielä entistä vahvemmat. Olemmehan odottamassa valikoidulle Aallon rakennusryhmälle (ml. Aalto-keskus) Unescon maailmanperintöstatusta.

Alvariania on vakuuttunut, että kaupunki pystyy järjestämään Sedun arvokkaalle työlle nykyistä paremmatkin toimintaedellytykset.

Markus Aaltonen

Alvarianian puheenjohtaja

Seinäjoki

Kommentoi