Lukijoilta: Vaihto-opiskelijatko laiskoja?

Viime aikojen koronatartuntoihin liittyneessä uutisoinnissa on esiintynyt kannanottoja, joiden mukaan ulkomaiset vaihto-opiskelijat eivät olisi opintoihin sitoutuneita, koska he eivät suorita tutkintoa Suomessa.

Työskentelin pitkään Seamkissa vaihto-opiskelijoiden parissa ja oman kokemukseni mukaan he ovat erittäin sitoutuneita ja ahkeria opiskelijoita.

Erasmus-vaihdon apurahat edellyttävätkin tiettyä määrää opintopisteitä suoritettavaksi, ja opinnot sisällytetään opiskelijan tutkintoon kotikorkeakoulussa. Vaihto-opiskelijat eivät pelkästään haali opintopisteitä, vaan valtaosa heistä tavoittelee hyviä arvosanoja suorittamistaan kursseista.

Korona-aikana vaihto-opiskelua on ollut vähän eikä vaihtojakso kaikkine rajoitteineen ja vähine kontaktiopetuksineen varmaan ole toteutunut parhaalla mahdollisella tavalla. Mielestäni on tärkeää, että korona-ajan jälkeen suomalaiset korkeakoulut ovat edelleen houkuttelevia vaihtokohteita ulkomaisille opiskelijoille, jolloin vastavuoroisesti avautuu meidän opiskelijoillemme mahdollisuudet saada kansainvälisiä opiskelukokemuksia yhteistyökorkeakouluissa eri puolilla maailmaa.

Päivö Laine

amk-opettaja emeritus

Seinäjoki

Kommentoi