Lukijoilta: Vain pienessä hetkessä kaikki voi olla toisin: Hyvää taivasmatkaa, rakas kummipoika

Kuolinuutiset ja risti-ilmoitukset ovat lehtemme luetuimpia osioita. Luen ne itsekin tarkkaan. En tiedä miksi, mutta tällainen tapa on vain tullut jäädäkseen.

Joka kerta kouraisee vatsasta, kun huomaan menehtyneen olleen vasta elämänsä alkutaipaleella. Mietin usein tarinoita nimien taustalla ja läheisten tuskaa menetyksen johdosta. Tuntuu niin epäreilulta, että vasta ensimmäisellä tai toisella vuosikymmenellä olevan elämä päättyy kesken kaiken. Saatan pohtia, oliko kyseessä vakava sairaus, kohtalokas onnettomuus tai jotain muuta. Usein näistä mainitaankin pienten uutisten yhteydessä.

Viime viikolla lapualaislähtöisen miehen kuolinuutisessa oli poikkeuksellinen maininta sukellusretkestä ja venepalosta. Juttelin myöhemmin miehen äidin kanssa. Kyyneleet valuivat linjan molemmissa päissä. Saimme kuitenkin puhuttua asiamme. Omaisten tuska on ääretön. Se on käsittämätöntä ja niin väärin, että vanhemmat joutuvat hautaamaan oman lapsensa.

Kesällä uutiset huippuhiihtäjä Mona-Liisa Nousiaisen (o.s. Malvalehto) kuolemasta koskettivat koko Suomea. Oli vaikea ymmärtää, että vain 36-vuotias urheilija kuolee syöpään. Lahjakasta naista jäivät kaipaamaan tytär ja puoliso sekä laaja joukko sukulaisia ja ystäviä. Perhe ei ollut varsinaisesti peitellyt vakavaa sairautta, mutta se tuli laajasti tietoon vasta Nousiaisen kuoleman jälkeen. (IS 31.8.)

Viime viikonloppuna tapahtui ainakin kaksi vakavaa liikenneonnettomuutta, joissa yksi nuori menehtyi. Tiedossani olevat onnettomuudet tapahtuivat Karviassa ja Kuopiossa. Molemmissa tapauksissa poliisi on jo arvioinut, että onnettomuushetkellä vauhtia on ollut reilusti (Ilkka 15.9. ja MTVuutiset 15.9.).

Liikenneturvan mukaan nuorten vakaville liikenneonnettomuuksille on tyypillistä kova vauhti ja turvavöiden kiinnittämättä jättäminen. Onnettomuuksissa kuljettajana on usein nuori mies, kuten näissä molemmissa viikonlopun tapauksissa.

Jos tiedät nuoren riskialttiista liikennekäyttäytymisestä, puhu hänelle: Muistuta, että liikenteessä ei saa koskaan olla niin kiire, ettei pääse ehjänä perille. Etteivät vanhemmat joudu vastaanottamaan musertavaa tietoa lapsensa kohtalosta, kuten sukulaiseni varhain lauantaiaamuna.

Muistan, kuinka sinä 2–3-vuotiaana hullaannuit ensin Puuha-Petestä, sitten Autot-elokuvan hahmoista. Metsästin näitä aina reissuiltani tuliaisiksi sinulle. Olit valtavan kiinnostunut kaikenlaisista koneista. Traktorit, rekat ja nosturit saivat silmäsi sädehtimään. Muistan, kuinka viuhdoit menemään valloittavat pellavaiset niskakiehkurat hulmuten. Sellainen olit edelleen nuorena miehenä, aina menossa ja tekemässä jotain. Ensin ruuvailit mopoja, sitten autoja. Olit kova tekemään töitä, koulussa et niinkään viihtynyt. Olit täynnä elämää ja suunnitelmia. Sisaresi sanoin: Osasit nauttia elämästä ja elää joka hetken täysillä.

Kun lauantaiaamuna uutinen yöllä tapahtuneesta onnettomuudesta tavoitti minut, en ollut uskoa sitä todeksi. Leppoisasti alkanut syysviikonloppu sai synkän varjon. Kaikki voi olla hetkessä toisin. Ajatukseni ovat perheesi luona.

Hyvää taivasmatkaa, rakas kummipoika. <3

Marika Eikkula

Kommentoi