Lukijoilta: Valituksesta iso vahinko

Kerron muutamia faktoja Vaasan kissatalosta ja annan yhden neuvon.

Kissataloa ylläpitää Vaasan kodittomien kissojen ystävät ry. Toiminnan pääkohde on pelastaa ja säästää kärsimyksiltä ihmisten hylkäämiä kissoja, sekä lääkärihoidon jälkeen etsiä niille vastuullisia koteja.

On vaikeata arvata, miksi jotkut suhtautuvat kielteisesti toimintaan, joka ei kuluta yhteiskunnan varoja euron senttiäkään. Ainut arvaus on halu heitteillejätön lakaisuun maton alle sekä asenne ”onks välii”.

Yhdistys on kovalla työllä ja toimintaa arvostavilta saanut hankituksi pääomaa uuden toimitilan hankkimiseksi. Toki tarvitaan myös lainaa.

Monien takaiskujen opettama yhdistys löysi Isolahdesta omakotitalon, joka on ihanteellinen monesta syystä. Tässä mainittakoon tärkeimpänä sijainti pääosin jalkaisin tai polkupyörin liikkuvien hoitajien kannalta.

Ennen kaupan solmimista hankittiin kaikilta naapureilta kirjallinen hyväksyntä, ja niin kauppa uskallettiin päättää.

Mutta mitä tapahtui tämän jälkeen! Iäkkään naapurin sukulaiset aloittivat prosessin hallinto-oikeudessa. Mistään ei ilmennyt, että vanhus hyväksyessään ei olisi ollut oikeustoimikelpoinen.

Hänen puolestaan valittava taho vetosi oletettuun hajuhaittaan, pysäköinnin ruuhkautumiseen, jopa väittää kissojen tuovan rottia paikalle!

Myös vedotaan, ettei eläinten hoito kuulu kaupunkialueelle. Mitähän tästä ajattelevat koira- ja kissataloudet?

Kaupungin puolesta toiminta on sallittua. Viimeisenä mainitaan oletettu kiinteistön arvon alenema, joka on tyypillisesti perillisten kannalta keksitty huoli, ja kertoo paljon moraalista.

Valitusprosessi on saattamassa yhdistyksen pahaan välikäteen. On edelleen maksettava kahden entisen toimitilan kulut ja lisäksi jo remontoidun valituskohteen kulujen lisäksi merkittävät lainakulut.

Yhdistykselle koituu valittajan takia 50 000–80 000 euron vahinko oikeuden päätöstä odottaessa. Tutustuneena valittajan perusteluihin olen saanut juristin arvion valituksen menestymisestä. Arviointi ”heikko”.

Näin ollen voi valittajan katsoa leikkivän tulella, sillä valituksen hylkääminen luonnollisesti johtaa vahingonkorvauskanteeseen, jossa valittajan maksettaviksi lankeavat mainitut vahingot ja oikeudenkäyntikulut.

Se neuvo on: vielä ehtii tutustua faktoihin ja poistua uhkapelistä.

Kalle Lanamäki

Vaasa

Kommentoi