Lukijoilta: Vallanhimoa ja pyrkyryyttä?

Äskettäin käytyjen kunnallisvaalien jälkeen on kaupungeissa ja kunnissa käyty ehkä historian kovimmat väännöt eri luottamuspaikoista.

Puolueiden ”agitaattorit” ovat kokoontuneet palavereihinsa, tarkoituksena oman päämääränsä turvaaminen. Luottamuspaikoille halutaan ensisijaisesti nöyrät sekä arat henkilöt, että johtavien viranhaltijoiden ja poliittisen johtoeliitin määräämisvalta ei vaarantuisi.

Tiedotusvälineissä on päivittäin kerrottu muun muassa puolueiden keskenään tekemistä teknisistä vaaliliitoista. Niillä onnistutaan horjuttamaan vaalitulosta.

Päämääränä on useissa tapauksissa vuosikausia vallassa olleiden puolueiden ylivallan varmistaminen.

Tai sitten aivan toisin päin, horjuttaa jonkin puolueen/puolueiden ylivaltaa. Samalla sovitetaan jäseniksi valtuuston ja hallituksen puheenjohtajistoon sekä jäseniksi lautakuntiin.

Surkuhupaisinta tässä touhussa on ollut, kun teknisten vaaliliittojen päättämien puheenjohtajien nimiä ja kuviakin on ollut nyt aikaisempia vuosia runsaammin lehdissä. Monessa tapauksessa liian aikaisin ja aivan turhaan, kun vallanhimo on noussut joillakin kaiken edelle. Yhdessä sovitut ja laaditut kirjalliset, sekä allekirjoitetut viralliset päätökset on rikottu.

Toki myös sopimukset pitäneet tekniset vaaliliitot takasivat pienemmille puolueille pohjalaismaakunnissakin, että saatiin murennettua keskustan vuosikymmeniä hallinnoimaa ylivaltaa päätöksenteossa ja luottamuspaikkojen jaossa.

Ihmisten väliset suhteet ja jäynät sekä joidenkin henkilöiden loputon vallanhimo menevät kaiken yhteisen ja laajemman päätöksenteon edelle!

Nyt on jo kunnalliset paikat saatu sumplittua, mutta maakunnalliset luottamuspaikat ovat vielä lopullisia ratkaisuja vailla.

Voidaankin kysyä, miten hyvin kunnissa ja maakuntatasolla menisi, jos politikointi ja puolueiden henkilöidenkin vallanhimo työnnettäisiin taka-alalle.

Johtaville luottamuspaikoille valittaisiin pätevimmät eri alojen asiantuntijat. Ainakin niin, että valtaa jaettaisiin useammalle osaajille.

Jos näin tehtäisiin, niin varmasti se koituisi kaikkien kansalaisten parhaaksi ja eduksi!

Pentti Hautala

Alavus/Töysä

Kommentoi