Lukijoilta: Valmiiksi peloteltu

Aseman valot noteerasi kiitettävästi 16.6. toimintani Keski-Nurmon kyläläisten puolesta. Hienoa, että huomataan kaupunginvaltuutetun laittavan itsensä likoon kuntalaisten tueksi. Siitä harvoin uutisoidaan.

Oma, yli 30 vuotta yhtäjaksoisesti jatkunut valtuustotyöskentely on perustunut periaatteeseen: ”kun apua pyydetään, sitä annetaan”

En kysy, ootko kokoomuslainen. En kysy, äänestitkö minua. Kysyn, pitäisikö minun tietää jotain muuta.

Yhteydenottaja on useimmiten hätääntynyt, sormi suussa. Miten toimia viranomaisten kanssa? Miten menetellä kunnan virkamiesten kanssa? Miten voi muuttaa epäoikeudenmukaista päätöstä? Maailma on täynnä byrokratiaa ja digitalisaatiota.

Keski-Nurmosta, synnyinkylästäni otettiin yhteyttä. Oli kylässä levinnyt huhu, että keskellä kylää myynnissä pitkään ollut Iso-Pahkalan talo on myyty jollekin kiinteistöyhtiölle johonkin tarkoitukseen, mistä kyläläisillä ja naapureilla ei ole mitään tietoa.

Ison valtuustoryhmän puheenjohtajana ja kaupunginhallituksen varajäsenenä jouduin toteamaan, etten tiedä asiasta yhtään mitään.

Selvittelyssä ilmeni, että ko. paikalle on tulossa jonkinlainen lastensuojeluyksikkö. Kukaan kyläläisistä, minä tai kaupunginhallituksen jäsen Ylinen, ei tiennyt asiasta mitään.

Täysin salassa valmisteltu asia – nyky-Seinäjoella?

Pidettiin infotilaisuus po. kiinteistön piha-alueella. Lukuisat kyläläiset odottivat vastauksia. Kukaan, joilta vastauksia odotettiin, ei tiennyt oikeastaan mitään! Ei ollut päätäntävaltaa, tuli tunne, että ohjeet altavastaajille olivat: TK (turpa kiinni).

Kysyttiin, voiko yksikköön pahimmillaan tulla esimerkiksi al-Holin leiriltä terrorismiseurattavia nuoria, vastaus: ei tietoa, mutta mahdollista. Kysyttiin, minkä ikäisiä, vastaus: ei varmaa tietoa, mutta vanhempaa ikäluokkaa. Riittääkö tämä omakotitalo vai rakennetaanko lisää, vastaus: ei tietoa jne. Tilaisuudesta lähtivät entistä epätietoisimmat kyläläiset.

No, sittemmin on selvinnyt, että Keski-Nurmon maaseutukylän keskelle on Seinäjoen kaupungin, avin ja yksityisen toimijan toimesta tarkoitus perustaa uusi lastensuojeluyksikkö. Kiinteistön on kai ostanut Koy Vuokonollila. Hallituksen puheenjohtaja on Noora Chandrika Jaysekari ja hallituksessa myös Humanan Suomen yksikön johtaja Anu Kallio. Yllättävää kyllä, Humanan toimitusjohtaja toimii noin viidessäkymmenessä hallituksessa, joita johtaa Chandrika Jaysekari. Kyseiset kiinteistöyhtiöt toimivat omistajina ja vuokraavat tilat Humanalle.

Mikä on Humana? Toimittaja Kaarron (3.3.2019 Yle) mukaan ”Arjessa Oy:n omistaa nykyisin Humana Ab, jonka omistus puolestaan on Jerseyn veroparatiisiin rekisteröidyllä Argain Capitalilla.” Kaarron kolumnissa todetaan myös, että salkkumiehet käärivät voittoja vanhuksistamme, mutta niitä hääri myös lastensuojelussa. Lastensuojelun yksityisiä toimijoita on useita, jotka ovat jonkin kansainvälisen yhtiön omistuksessa. Tuttuja nimiä ovat Attendo, Esperi, Mehiläinen. Merkittävä toimija lastensuojelussa on myös Arjessa Oy (Humana).

Keski-Nurmon kyläläiset on syyllistetty lastensuojelun vihollisiksi. Kyläläiset on peloteltu pahiksiksi. Miksi? Kai ihmiset saavat kantaa huolta omasta lähiympäristöstään.

Asiassa on yleensä kaksi, useimmiten montakin puolta. Humanan tehtävänä on tuottaa omistajilleen voittoa, rahaa Jerseyn veroparatiisiin. Maksajina tässä tapauksessa seinäjokiset veronmaksajat.

PS: Nyt kaupunki on laatimassa kaavamääräyksiä muutosta, joka muuttaisi po. kiinteistön käyttötarkoituksen omakotiasumisesta palvelutuotantoon. Maaperätutkijatkin jo tontilla häärivät, todennäköisesti lisärakennusta suunnittelevat. Että tällainen tapaus tällä kertaa.

Pertti Mäki-Hakola (kok.)

kyläpoliitikko

Nurmo, Seinäjoki

Kommentoi