Lukijoilta: Vammaisten asioiden hoitoa Alajärvellä

Muutama alajärveläinen tekee todella huonoa mainosta kotikaupungilleen kirjoittelemalla jatkuvasti vuodesta toiseen miten muka alajärvisten vammaisten asioiden hoito on huonoa.

Näihin kirjoituksiin ei vammaisten omaisista monikaan yhdy. Pääasiassa vammaiset ja omaiset ovat tyytyväisiä palveluihin. Vammaiset saavat alajärvellä kaikki lakien ja tarpeittensa mukaiset palvelut.

Nyt on eräs kirjoittaja nostanut esille ateriamaksut hoitolaitoksissa. Jo valtuustossa päätettyä korotusta ei ole saatu voimaan. Miten vammaisten pitäisi saada ruokakin ilmaiseksi sen sijaan, että oppisivat ymmärtämään, että ei kaikki voi tulla ilmaiseksi! Vammaiset haluavat tasa-arvoa terveisiin ihmisiin verrattuna ja eikö silloin ole oikein että hekin maksavat eläkkeistään jotain, esimerkiksi ruokansa.

Yleisön osastolle on kirjoitettu, että vammaisilla jäävät laskut maksamatta ja että eivät pysty hankkimaan vaatteita tms., mutta kaikille vammaisille lasketaan kyllä muihin menoihin käytettävä summa ja se on lakiin perustuva.

Jos joku vammainen kuluttaa rahansa täysin muuhun kuin tarpeellisiin ostoksiin, kai hänen rahankäyttöönsä on syytä puuttua. Eikä kaupungin ole niitä ylimääräisiä maksettava. Toinen osaa käyttää rahaa ja saa pienistäkin säästettyä mutta toinen tuhlaa kaiken ja tekee vielä velkaakin. Jos näin ovat asiat, pitäisi henkilö saattaa virkaholhoojan pakeille, eikä antaa vaan lisää etuja ja rahaa.

Muutamat henkilöt keksivät koko ajan uusia vaatimuksia, miten vammaisille pitäisi antaa lisää palveluita, jopa sellaisia, mitä he eivät edes tarvitse. Pitää saada oma taksilupa, jolla saa tietyn taksin tilata omille menoilleen ja avustajan vapaa ajalle ym. On tullut tilanteita, että maakuntaan jonnekin tilaisuuteen on Alajärveltä ajanut useampi taksi peräkkäin yksi vammainen ja avustaja kyydissä. Tässä ei ole mitään järkeä, vähemmälläkin saa kaupungin talouden kuralle.

Näissä asioissa ei ole otettu huomioon, haluaako ja jaksaako vammainen istua autossa 2 tuntia edestakaisin ja vielä tilaisuudessa vaikka konsertissa pari tuntia. Olisiko vammaiselle parempi, jos hän pääsisi esimerkiksi raittiiseen ulkoilmaan reippailemaan, kuin istua tuntikausia sisätiloissa? Eipä tätäkään asiaa oteta huomioon, vaan mennään ihan muitten ehdoilla kun vammaisen.

Monesti vammaisilla on kehitysvamman lisäksi myös psyykkisiä ongelmia, joita ei ainakaan helpota, kun elämään tulee liikaa uusia asioita. Jo tieto siitä, että nyt on käynnissä riita ateriamaksuista, on jonkun vammaisen pahoin pelästyttänyt ja saanut ihmettelemään, annetaanko meille enää ruokaa? Yöunikin voi kärsiä.

Harmittaa Alajärven vammaispalveluiden työntekijöiden puolesta, että heidät mustamaalataan jatkuvasti, etteivät osaa työtään tehdä. Mikä ei ole kuitenkaan totta?

Valittajat keräävät vammaisilta ja omaisilta nimilistoja milloin mitäkin valitetaan. Valitukset eivät tule vammaisilta vaan näiltä, jotka hoitavat omaa etuaan, ehkä haluavat arvostusta ja ihailua, kun ovat vammaisten asialla heikoimpien puolella, kuten he itsestään sanovat. Nämä valittajat tietävät kyllä, ettei viranhaltijoilla ole mahdollista puolustaa itseään eikä päätöksiään lehtien palstoilla. Nehän kuuluvat salassa pidettäviin virka-asioihin. Näin sosiaalityöntekijät saatetaan huonoon valoon ja jotkut jopa uskovat pitkin maakuntaa, että asiat Alajärvellä hoidetaan huonosti?

Kuka työntekijä jaksaa sellaisten paineiden alla kovin pitkään, kun saa hyvin työtä tehtyään lehtien palstoilla haukkumisia? Eihän tänne uskalla kohta kukaan töihinkään tulla. Näistä lehtikirjoitteluista ovat saaneet jotkut alajärveläiset kuulla maakunnassa liikkuessaan ja asioista keskustellessaan. Vaikeaa on puolustaa Alajärveä, kun ihmiset uskovat mieluusti pahaan. Alajärveläiset vammaiset ovat erittäin tyytyväisiä palveluihin ja oloonsa Alajärvellä eivätkä ole itse näiden jatkuvien valittajien joukossa!

Liekö tämä asia poliittista vääntöä, vuoden kuluttua kun on taas kunnallisvaalit ja ääniä kalastellaan nyt vammaisten asioilla?

Asioita kauan seurannut

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä

Kommentoi