Lukijoilta: Vanhat unelmat uusiksi

Joskus 11 vuotta sitten purin unelmiani koneelleni. Valitettavasti mikään ei ole muuttunut, joten on aika tehdä vanhasta koosteesta julkinen. Toivoin vuonna 2008:

Että Suomen valtio ottaisi todesta uuden puolustusvoimien komentajan Ari Puheloisen ensimmäisessä puheessaan lausumansa asian: ”Suomen armeijan pahin vihollinen on läski”.

Että valtion Pekka Himaselta tilaama visio Suomen 2010-luvun henkisen ja aineellisen hyvinvoinnin tekijöistä pantaisiin täytäntöön. Kuulun filosofin näkemys oli, että Suomi on kriisissä ja meidän olisi 2010-luvun aikana valittava onnistumisen tai epäonnistumisen käsikirjoitus.

Himasen ”Kukoistuksen käsikirjoituksen” sanoma kuuluu: Hyvinvointivaltion tärkein uusi tehtävä on panostaa liikkumiseen, sekä psyykkiseen hyvinvointiin kaikkialla yhteiskunnassa. Työhyvinvoinnin investoinnit verottomiksi, mutta epäterveellisten ruoka-aineiden verotusta kiristetään.

Että jonkinlainen vuosittainen ihmisen katsastus on käynnistettävä. Vaikka auton katsastuksen yhteydessä, kuten Turussa jo vuonna 2007 parilla asemalla kokeiltiin.

Että ihmisen katsastus erottelisi terveet ja luuloterveet ja tarjoaisi ns. pitkäaikaisterveille selviä etuja (bensa, vakuutukset, ruoka) jolloin kateus ja raha alkaisivat toimia kansanterveyden hyväksi. EP:lta tämäkin kansanliike pitäisi käynnistyä.

Että Etelä-Pohjanmaan Liitto ja sen maakuntavaltuusto ottaisi vakavasti tosiasian, että kansanterveyden suhteen olemme auringonlaskun maakunta.

EP:lla on Suomen lihavimmat ja vähiten liikkuvat miehet ja toiseksi lihavimmat naiset, olemme kärkimaakunta työstä poissaolojen määrässä ja ja monien lääkkeiden kulutuksessa!

Että Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin 236 miljoonan euron budjettiin sisältyisi rahaa muuhunkin kuin pelkkään vaurioiden korjaamiseen.

Että EP:n liitto, sairaanhoitopiiri, Kuortaneen Urheiluopisto, Härmän Kuntokeskus, Kivitippu ja Mesikämmen tekisivät, ensimmäisenä Suomessa, rajun maakunnan tervehdyttämiskampanjan, josta syntyisi muutakin kuin kokouspöytäkirjoja.

Että joku keräisi aineiston koululaisten kuntotesteistä 1950–1970-luvuilta, jotta tämän päivän todellinen surkeus paljastuisi.

Niiden pohjalta luotaisiin tavoitenormit ja päästään luomaan kunnollista massaa työelämään sekä kilpa- ja huippu-urheilun tarpeisiin.

Että koulun liikuntanumerosta tehdään tärkein ja ratkaisevin luokalta pääsyn ehto.

Että lääkärit ymmärtäisivät Hippokrateen ja lääkärin valan niin kuin se kirjoitetaan ja myös toimisivat sen mukaan. Silloin lääkärin työstä jopa 2/3 olisi ennalta ehkäisevää ja terveyttä edistävää.

Että yhteiskunta ja päättäjät ymmärtäisivät, että mikään tieto, taito tai viisaus ei hyödytä, ellei ole terveyttä.

Simo Nikula

Seinäjoki

Kommentoi