Lukijoilta: Vapun valot ja varjot

Akkutehdas Vaasaan ei tee Suomesta onnelaa, kun samaan aikaan toisaalla ajetaan työtä alas.

Vaasalle sillä on kuitenkin merkitystä. Se nostaa kaupunkilaisten näköaloja tulevaan, jos hyvä aiesopimus muuttuu sanoista todeksi. Sen näkemiseen meiltä kuluu vielä muutama vappu.

Vappu on nähnyt 130-vuotisen historiansa aikana paljon hyvää ja paljon myös huonoa.

Vaasan akkutehdas on vapullekin uusi haaste. Vaasalaisille on hyvä, kun syntyy uutta työtä ja työpaikkoja. Kaupunkiin odotetaan uutta työväkeä ja vireyttä monella tapaa.

Yksilön kannalta uusi työpaikka aukeaa useimmiten vasta hyvän koulutuksen avulla. Vaasassa ammattiopisto ja yliopisto ovat siinä avainasemassa.

Vappu on ammatillisen ja poliittisen työväenliikkeen juhlapäivä. Se on hyvä ajankohta arvioida suomalaisen työn ja työelämän tilaa, niin meillä kuin muualla.

Tiedämme, että kansainvälinen vappu syntyi kotiin, jossa ammatillinen ja poliittinen työväenliike elivät alkutaivaltaan. Aikaan jolloin työväenluokkaa kehotettiin liittymään yhteen ja toimimaan yhdessä, jotta saisivat äänensä työelämässä kuulumaan.

Suomen työväenliike on johdonmukaisesti toteuttanut tätä ohjetta. Vappu on aina ollut lippua kantamassa ja kannustamassa. Tarve ammattiliittojen aktiiviselle toiminnalle ja vapun juhlimiselle ei ole minnekään kadonnut.

Kulunut vuosi ei ollut valoisa sopimisen perinteelle työelämässä. Varjonsa sille ovat heittäneet Suomen suuret työnantajajärjestöt, Teknologiateollisuus ja Metsäteollisuus.

Ne haluavat rikkoa sopimisen järjestelmät, jotka ovat vakiintuneet ”Tammikuun kihlauksen” 1940 jälkeen. Kahdeksan vuosikymmentä kestänyt toimintatapa on nostanut Suomen arvostettujen kansakuntien huipulle. Suomalaiset ovat kokeneet sen myös omakseen.

Työnantajapiirien halu yksipuolisesti romuttaa hyvin toimineet järjestelmät pitää sisällään myös ajatuksen suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan hajottamisesta.

Sopimisesta tulee helposti paikallista pakottamista, jossa ammattiliitoilla ja duunareilla on vain statistin rooli. Samoin oli aikana ennen vapun syntymäpäivää, aikana, jolloin ristiriidat kärjistyivät ja johtivat usein työtaisteluihin.

Koronaviruksen takia elämme yhä poikkeuksellista vuotta. Ymmärrettävästi, emme juhli tänäkään vuonna vappua toreilla ja työväentaloilla.

Toimimme parhaiden suositusten mukaan. Vahvistamme yhteishenkeä ja tuemme toisiamme. Pidämme mielessä työväenliikkeen arvokkaat saavutukset, jotka ovat ylisukupolvisen ja aktiivisen työn tulosta.

Hyvää vappua kaikille!

Jorma Katajamäki

Vasemmistoliiton Vaasan kunnallisjärjestön puheenjohtaja, kuntavaaliehdokas

Arne Mäenpää

Vasemmistoliiton Vaasan kunnallis- järjestön sihteeri, kuntavaaliehdokas

Kommentoi