Lukijoilta: Varasin ajan pankkiin

Varasin ajan pankkiin, mutta vaikeaa se oli. Eräänä päivällä kävellessäni Vaasan keskustassa päätin poiketa pankissa kysymässä, vaatiiko asiani ajan varaamista, vai voinko hoitaa sen jonottamalla. Pankin ovi oli kiinni. Lapussa luki, että asiakkaiden pitää varata aika päästäkseen sisälle. No, ei hätää, ajattelin. Varataan sitten aika.

Puhelimessa annettiin monia vaihtoehtoja asian laadulle. Pitää painaa numeroa asian mukaan. Ajan varausta vaihtoehdoissa ei ollut. En oikein tiennyt, mihin lokeroon asiani kuuluu, mutta valitsin yhden. Sen jälkeen yli-innokas miehen ääni kertoi asiakaspalvelijoiden olevan juuri nyt varattuina. Seurasi kymmenen minuuttia särisevää soittoa, mutta aina välillä tämä yli-innokas ääni lupasi palvelua mahdollisimman pian. Halu palvella tuntui olevan kova. Minun mielestäni olisi pitänyt palvella, eikä vain luvata. Lopetin odottamisen.

Seuraavana päivänä soitin uudelleen. Valitsin nyt vaihtoehdon seniorit, joille puhelinasiointi on vaikeaa. Tähän osaamattomien vaihtoehtoon vastattiin aika pian. En kuitenkaan voinut vain varata aikaa, vaan piti kertoa se pankkiasia tarkemmin, sekä tietysti oman nimen lisäksi sosiaaliturvatunnus. Pankkihenkilö halusi selvittää asiaa, ja laittoi minut kuuntelemaan musiikkia lähes 10 minuutin ajan. Aloin jo epäillä hänen etsivän perusteita evätä pääsyni kasvotusten asiointiin. Ja niinhän se olikin. Hän halusi, että yritämme hoitaa asiani nettipankissa. Minä en halunnut, vaan kysyin edelleen, enkö voisi vain saada aikaa. Sellaisen voi kuulemma saada, mutta se menee aika pitkälle.

Onnelliseksi lopuksi sain varattua ajan kymmenen päivän päähän puhelusta. Ei paha. Tunsin kuitenkin itseni pankin alamaiseksi ja häiriötekijäksi. Puhelimessa odottelu, musiikin pakkokuuntelu, ja sen hokeminen, että palvelemme mahdollisimman pian, ovat ihmisten halveksimista. Aika on arvokasta myös asiakkaalle, ei vain pankille. Samaa soittoa ja odotuttamista saamme kokea monelta palvelun tarjoajalta. Ihmettelen, miten me suostumme tähän.

Virve Airaksinen

Vaasa

Kommentoi