Lukijoilta: Varokaa alkoholia, jotta korona kukistetaan

Vaikka koronaviruksen eteneminen Suomessa on heikentänyt monien yritysten toimintaa, Alko on kertonut kasvaneista myyntiluvuista. Liekö taustalla tarve hamstrata alkoholia?

Koronan vastaisessa taistelussa olisi kuitenkin tärkeää, ettei hankittua alkoholijuomaa kaadeta kurkusta alaspäin.

Sen sijaan paikallisen alkoholivalmistajan päätöstä lisätä alkoholipohjaisten käsidesien valmistusta voi tervehtiä ilolla ja kiitollisuudella terveydenhuollon näkökulmasta.

Alkoholin humalluttava vaikutus jo pienillä annoksilla muuttaa käyttäytymistä, suorituskykyä ja mielentilaa. Alkoholin juomisen perimmäinen tarkoitushan on helpottaa sosiaalista yhdessäoloa.

Kun hallituksen ja viranomaisten ohjeistukset kehottavat välttämään sosiaalisia kontakteja, päihteiden vaikutuksen alla oleva suorastaan hakeutuu sosiaalisiin kontakteihin, pubeihin ja yökerhoihin ja altistaa näin itsensä ja muut viruksen leviämiselle. Humalassa viranomaisten ohjeistukset myös lisäävät epätervettä itsevarmuutta olla välittämättä mistään ohjeistuksista.

Voimakas humalatila tai pitkällinen käyttö aiheuttavat myös elimistön omassa immuunipuolustuksessa häiriötilan, missä alttius infektioille pahenee.

Elimistön pro- ja anti-inflammatoristen solujen välisen viestinnän molekyylien tasapaino muuttuu haitalliseen suuntaan ja puolustusvasteellemme tärkeiden T-solujen toiminta häiriintyy. Jos alkoholin käytön lisäksi esiintyy muita riskitekijöitä, kuten tupakointi tai ylipaino, haitallinen vaikutus voimistuu lisää.

Tämän epidemian aikana kannattaa pitää korkki kiinni ja säästää mahdollisesti jo hankittu alkoholi aikaan parempaan.

Onni Niemelä

professori

Seinäjoen keskussairaala

Kommentoi