Lukijoilta: Varustelukilpa tekee sodasta todennäköisemmän

Jonathan Glover kirjoittaa: ”Varustelukilvalla on psykologisia vaikutuksia, jotka tekevät sodasta todennäköisemmän. Silloinkin, kun aseilla halutaan vain pelotella, voi tarkoituksen käsittää virheellisesti agressiiviseksi. Sotaan valmistautuminen voi luoda hermostuneen ilmapiirin, jossa sota on entistä todennäköisempi.”

Ja mitä me juuri nyt olemme tekemässä? Ostamme miljardiluokan hävittäjiä (lentäjän kypärän hinta hipoo 400 000:aa euroa). Myös pienemmän hintaluokan hankintoja on vireillä ja ne kaikki ovat varustelukilpaan liittyviä. Ja me uskomme, että näin on hyvä.

Emme halua nähdä, että tällä tavalla ”kaivamme omaa hautaamme”, koska jossain vaiheessa nämä puolustusvoimien hankinnat voivat olla se ratkaiseva tekijä, mikä ”pakottaa” tuon toisen tekemään omat johtopäätöksensä.

Aikuisten ihmisten maailmassa tämä meneillään oleva varustelukilpa näyttäytyy kummallisena: Ikään kuin teini-ikäisten poikien–tyttöjen uhona, tai lasten väittelynä siitä kummalla on parempi pyssy.

Ei enää oikein millään jaksaisi uskoa, että kaikissa maissa on valittu älykkäimmät, viisaimmat ja parhaat ihmiset joukostamme päättämään asioista, jotka määrittävät koko tulevaisuutemme.

Markku Laitinen

Pietarsaari

Kommentoi