Lukijoilta: Vastaus Ilkka Vilkamalle

Saimme 3.9. lukea mielipideosastolta surullisen esimerkin tarpeettomasta muutosvastarinnasta, kun eläköitynyt lääkäri Ilkka Vilkama vastasi lääketieteen kandidaatin esittämiin tutkimustuloksiin ja todisteisiin koskien mielialalääkkeiden vieroitusoireita.

Vaikka Ilkka Vilkama ei ole vastaanotolla havainnut potilaidensa kärsivän vieroitusoireita mielialalääkitystä purettaessa, se ei tarkoita, etteikö näitä vieroitusoireita olisi ollut. Totuushan on, että uusimpien ja laajasti hyväksyttyjen tutkimusten mukaan vieroitusoireista kärsii noin 56 % mielialalääkkeiden käyttäjistä ja tämän tähden hoitosuosituksia päivitetään sekä Iso-Britanniassa, että Alankomaissa.

On vaikea käsittää, kuinka korkeasti koulutetun ja pitkän uran tehneen lääkärin on yhtäkkiä niin vaikea sulattaa oman alansa huippukollegoiden pitkällisen pohdinnan tuloksia ja päätelmiä. Onhan totta, että saattaa tulla järkytyksenä se, että ne lääkkeet, joita hän on pitkän uransa ajan hyvässä uskossa määrännyt potilailleen, eivät olekaan niin ongelmattomia, kuin hän on luullut.

Toivonkin, että tulevina vuosina, kun mielialalääkkeiden moninaiset sivuoireet ja niiden aiheuttamat vieroitusoireet tunnustetaan yhä laajemmin, myös tästä muutosvastarinnasta ja epäuskosta voidaan keskustella avoimesti ja ymmärtäväisesti.

Toivotan Ilkka Vilkamalle ja muille lääkäreille antoisaa tutkimusmatkaa alansa uusimpien tuulien haisteluun!

On vain ajan kysymys, jolloin tämä muutoksen aalto tavoittaa myös Suomen ja mikä olisikaan hienompaa, kuin olla silloin valmis ja valveutunut!

Yksi monista

Kommentoi