Lukijoilta: Vastaus vetoomukseen opettajille

Nimimerkki Äiti monien puolesta kirjoitti vetoomuksen opettajille (Ilkka-Pohjalainen 21.3.). Kirjoituksen syyllistävä sävy opettajia kohtaan on kohtuuton.

Opettajat eivät elä kouluakvaarion suojissa, vaan ovat muiden tavoin osa tätä yhteiskuntaa. Heistä monella on yhtä lailla kotona lapsia, kotitöitä, terveys- ja muita huolia. Kuten muutkin aikuiset, opettajat tekevät ensin omat työt ja sitten auttavat omia lapsia opiskelussa.

Kirjoituksessa toivotaan, että helpotamme toistemme taakkaa. Niinpä toivon jokaiselta ymmärrystä ja arvostusta opettajia kohtaan. Viikko on puolin ja toisin ollut totuttelemista, mikä varmasti pätee kirjoituksessa esitettyyn huoleen tehtävien määrästä.

Tunneilla voi olla yhtä paljon oppimistehtäviä, mutta lähiopetuksessa opettajalla on käytettävissä monipuolisempia tehtäviä keskustellen, yhdessä toimien, leikin, pelin tai liikkumisen keinoin. Oppiminen ei tunnu välttämättä kovalta työltä lähiopetuksessa.

Etäkouluun siirryttiin pika-aikataululla. Monet opettajat ovat tehneet töitä aamuyön tunneista tai iltamyöhään asti. Opetus, materiaalit, suunnitelmat on pitänyt päivittää nopeasti, jotta selvitään alkupäivistä tai viikosta. Myös moni opettaja on opetellut ensimmäisen viikon uusia digitaitoja omatoimisesti tai kollegojen tuella, jotta he voivat tarjota tässä tilanteessa parasta mahdollista opetusta oppilaille. Suuri huoli on tukea tarvitsevien oppimisesta. Opettaja ei ole sysäämässä töitään vanhemmille, mutta toivoo, että kodeissa voidaan oppilasta tukea vanhempien taitojen mukaisesti. Lähiopetukseen palatessa kouluille pitää taata riittävät resurssit, jotta oppilaat saavat tarvitsemansa tuen ja oppimisen erot saadaan kavennettua.

Opettajat rakentavat tulevaisuutta poikkeustilanteessakin. Ei haeta syyllisiä, vaan huolehditaan toimivasta yhteistyöstä kodin ja koulun välillä.

Riina Mäkelälammi

puheenjohtaja

OAJ:n Vaasan paikallisyhdistys

Kommentoi