Lukijoilta: Vastikkeeton yritystukimalli on peruttava

Kilpailukykysopimus solmittiin 2016. Tarkoitus oli parantaa Suomen talouden kilpailukykyä ja työllisyyttä. Sopimukseen kuului 24 tunnin työajan palkaton lisäys sekä sosiaaliturvamaksujen siirto työnantajilta työntekijöille. Toimenpiteet koskivat rankimmin julkisten alojen pienipalkkaisia työntekijöitä, joilta lisäksi leikattiin vuosilomarahoja.

Sosiaaliturvamaksujen siirto oli suora, vastikkeeton tulonsiirto työntekijöiltä työnantajille. Me palkansaajat maksamme edelleen tätä 6,5 miljardin euron yritystukea.

Ammattiliitto Pron Pohjanmaan aluejohtokunta ihmettelee puheita ja lupauksia sopimuksella saavutetusta tuottavuuden kasvusta, jota ei todellisuudessa ole nähtävissä.

Kun tarkastellaan 60 pörssiyhtiön maksamien osinkojen muutosta 2017–2019, havaittavissa on merkittävää kasvua yritysten maksamien osinkojen määrissä erityisesti 2018 ja 2019 (STTK).

Sopimuksen myötä palkansaajat ovat joutuneet mielivaltaisen palkanalennuksen kohteeksi. Lisätuntien teettäminen ilman korvausta sekä sosiaaliturvamaksujen myötä tehty tulonsiirto työnantajille on peruttava. Palkankorotusten tasoon korvauksettoman työajan poistamisella ei saa olla vaikutusta.

Kauko Niemi

Ammattiliitto Pron Pohjanmaan aluejohtokunta

Kommentoi