Lukijoilta: Vastuullisempaa journalismia kurdikysymyksessä, kiitos

Pohjalainen antoi 17.10. puheenvuoron Vaasassa asuvalle turkkilaiselle Serkan Gülille, jonka mukaan Turkki pyrkii estämään terrorin käytävän syntymisen hyökkäyksellä kurdien itsehallintoalueelle Syyriassa.

Aggression oikeuttaminen ennakoivalla puolustautumisella on tyrannien vanha ja valheellinen perinne. Tunnetuin esimerkki lienee juutalaisten kansanmurhan oikeuttaminen kuvitellulla uhalla natsi-Saksassa.

Vaikka Gül onkin kauttaaltaan väärässä, lienee silti syytä huomauttaa, että yleensä sotien ajatellaan ruokkivan terrorismia – ei ehkäisevän sitä.

Noin viisi vuotta sitten kurdit kukistivat terrorijärjestö Isisin hyökkäyksen ja ovat sen jälkeen rakentaneet alueella rauhallista ja sekulaaria yhteiskuntaa, jossa ei ole tilaa islamistiselle ääriajattelulle.

Myös näkemys kurdien harjoittamasta terrorista on hyvin kyseenalainen, kun äärioikeistolainen turkkilaisjärjestö Harmaat sudet on järjestelmällisesti terrorisoinut kurdeja Euroopassakin.

Valitettavasti on kritisoitava myös Pohjalaista lehtenä siitä, että se antaa näkyvyyttä Turkkia hyvin autoritaarisin ja mielivaltaisin keinoin johtavan Erdoganin puolustelulle.

Kaipaan huolellisempaa ja vastuullisempaa otetta maailmanpolitiikkaan.

Matti Mantila

Isokyrö

Lisää aiheesta

Kommentoi