Lukijoilta: Vastuullisen kansanedustajan pitää herättää keskustelua ihmisoikeusrikkomuksista

Kansanedustaja Peter Östman (kd.) kirjoitti 18.1.2020 Pohjalaisen yleisönosastolla Anna Kontulan Israelin asekauppaa ja Gazan saartoa kritisoineesta mielenilmauksesta.

Östmanin kehottaessa Kontulaa luopumaan juutalaisiin kohdistuvasta vihamielisyydestä, hän tulee sekoittaneeksi toisiinsa kaksi asiaa: Israelin valtion arvosteleminen ei ole antisemitismiä.

Kuten Helsingin Rauhanfoorumissa tammikuussa vieraillut israelilainen Sahar Vardi totesi: “Kyynisten antisemitismisyytösten käyttäminen aina kun joku uskaltaa arvostella Israelin politiikkaa on vaarallista. Israelin hallituksen politiikan arvostelun samaistaminen juutalaisvihaan tarkoittaa tuon politiikan samaistamista juutalaisuuteen. Tämä on erittäin antisemitistinen väite, joka meidän pitää hylätä.”

Kontulan yhtenä tavoitteena oli kiinnittää huomiota Gazan tilanteeseen. Gaza on pinta-alaltaan noin Vaasan kokoinen maa-alue, jonka Israel on laittomasti saartanut.

Israel purki laittomat siirtokuntansa Gazasta vuonna 2005 ja tämän piti Östmanin mukaan tuoda rauhaa ja riemua. Israelin miehitys kuitenkin vain vaihtoi muotoaan, ja se hallitsee yhä Gazan rajoja maalla, merellä ja ilmassa.

Israel on toiminnallaan aiheuttanut humanitaarisen kriisin ja gazalaiset kärsivät perustarvikkeiden, kuten juomaveden, lääkkeiden ja sähkön puutteesta.

Gazan saarto on kollektiivinen rangaistus sen 2 miljoonalle asukkaalle, joista 70 % on Israelin etnisiä puhdistuksia ja sotaa paenneita pakolaisia. Kuten Östman toteaa, Israelia olisi kohdeltava maana muiden joukossa.

Täten myös sen tekemät sotarikokset on tunnustettava ja ihmisoikeusrikkomukset tuomittava kansainvälisten sopimusten mukaisesti.

Östman kirjoittaa palestiinalaisten terrorismista ja väkivallan ihailusta, unohtaen kokonaan Israelin osuuden asiaan. Viimeisimpänä esimerkkinä ovat maaliskuussa 2018 alkaneet mielenosoitukset, joihin gazalaiset ovat kokoontuneet perjantaisin osoittamaan mieltään saartoa vastaan.

YK:n lukujen mukaan ensimmäisen vuoden aikana Israelin joukot tappoivat 195 mielenosoittajaa ja haavoittivat 28 939. Israelin puolelta kuolleita oli vastaavasti 1 ja loukkaantuneita 6. On tekopyhää puhua palestiinalaisten vastarinnasta ja väkivallasta terrorismina ja kuitata Israelin harjoittama väkivalta turvallisuustoimenpiteinä.

Jos Israel todella olisi, kuten Östman väittää, Lähi-idän ainoa demokratia, olisi sen hallinnan alaisilla ihmisillä kansalaisoikeudet. Vuosikymmenten ajan ne ovat kuitenkin puuttuneet miljoonilta ihmisiltä. Nykyinen rotuerotteluun pohjautuva järjestelmä täyttääkin apartheidin määritelmän.

Historiallista ja eettistä olisikin pyrkiä kohti todellista demokraattista valtiota, jossa kansalaisilla olisi yhtäläiset oikeudet uskonnostaan tai muusta identiteetistään riippumatta. Anna Kontulan kritiikki nykytilannetta kohtaan on ajankohtainen ja tosiasioihin perustuva.

Ida-Emilia Reini

ICAHD Finland

Kommentoi