Lukijoilta: Vauvamyönteisyyttä ja äidin kuuntelua Seinäjoella?

Seinäjoen keskussairaala sai viidentenä suomalaisena sairaalana sertifikaatin vauvamyönteisyydestään. Onnittelut.

Synnytin Seinäjoella kolmannen lapseni, terveen tytön tämän vuoden lokakuussa.

Synnytyksessä turvauduttiin hätäsektioon, jonka jälkeen minut ja tyttäreni vietiin naistenosastolle, jossa painotetaan ihokosketuksen ja imetyksen tärkeyttä.

Vauvan pitäminen vatsalla leikkauksen jälkeen yhdistettynä voimakkaisiin kipuihin sekä usean vuorokauden univelkoihin tosin aiheutti elimistössäni sellaisen stressireaktion, että maito ei noussut.

Myöskään vanhempien lasteni kohdalla maito ei noussut sairaalassa, vaan vasta oman kodin rauhassa, minkä kerroin useasti ja jo alkuvaiheessa hoitajille.

Vauvaa neuvottiin imettämään lapsentahtisesti, mutta kuitenkin vähintään kolmen tunnin välein.

Teinkin näin, mutta oltuamme osastolla kaksi yötä tyttäreni syntymäpaino oli laskenut lähes kymmenen prosenttia ja nälän sekaista itkua oli jatkunut säännöllisesti.

Henkilökunta oli huolissaan painonlaskusta, mutta lisämaitoa ei tarjottu, koska täysimetystä pidetään vauvan edun mukaisena.

Kerroin jälleen hoitajille, ettei minulla ole aiemminkaan noussut maito kuin vasta rauhallisissa kotioloissa, mutta tämä kaikui kuuroille korville.

Minua patistettiin erilliseen huoneeseen lypsämään rintapumpun avulla. Olin kipeä ja väsynyt, mutta raahauduin lypsyhuoneeseen. Turhaan.

Kolmantena aamuna tiedustelin hoitajalta, joko tänään pääsisimme kotiin?

Hän ilmoitti, ettei päivystävä lastenlääkäri päästä kotiin, ennen kuin vauvan paino on alkanut nousta. Purskahdin itkuun. Miten paino edes voi nousta, jos osastolla maito ei nouse ja lisäravintoa ei tarjota?

Ilmoitin hoitajalle, etten imetä enää. Samalla ilmoitin, että lähdemme tänään. Lopultakin meille tuotiin lisämaitoa, jota tyttäreni alkoi ahmimaan hotkien.

Minulle ja miehelleni ilmoitettiin samalla, että vauva kotiutuu vain lääkärin luvalla.

Kysyimme millä perusteella, ja onko vauva hengenvaarassa? Ei kuulemma ollut, mutta lääkäri päättää silti kotiutumisesta. Lisämaidon turvin, saman päivän aikana paino saatiin nousemaan, ja kotiuduimme iltapäivällä. Maito nousi kotona välittömästi.

THL:n ja synnytyssairaaloiden olisi hyvä muistaa vauvamyönteisyyssertifikaatti- ja imetyshuumassaan, että jokainen äiti tekee päätöksen imetyksestään tai imettämättömyydestään.

Tämä olisi hyvä myös jokaisen tuoreen äidin tiedostaa. On toki hienoa, kun imetykseen kannustetaan, mutta kun imetys ei heti onnistu eikä äiti koe tulleensa kuulluksi, tämä kannustus tuntuu ahdistavalta. Minulta ei missään vaiheessa kysytty, tahdonko tai jaksanko imettää.

Jos vauvamyönteisyys tarkoittaa sitä, että väsynyt ja imetykseen kykenemätön äiti pidetään vauvan ainoana ravinnon lähteenä siitäkin huolimatta, että vauva ei saa riittävästi ravintoa, niin vielä kerran onnea Seinäjoelle, olette sertifikaattinne ansainneet.

ÄITI ON VÄHÄN VÄSYNYT

Seinäjoki

(Julkaisemme pitkän kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.)

Kommentoi